Epilepsziás görcsökben fetrengett a dél-pesti kórház előtt a várandós nő, húsz percig kellett várnia az orvosra

A segítségére siető taxisofőr hiába rugdosta a főbejárat kapuját.

2017. június 2., 17:11

Hiába hívtak többen is mentőt, húsz percen át nem látta el orvos azt a négyhónapos terhes nőt, aki a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház előtt esett össze a csütörtök hajnalban – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A lapnak a taxisofőr beszélt a megdöbbentő esetről. Eszerint a nő orvosi vizsgálaton járt a kórházban, utána pedig éppen be akart szállni a kórház főbejárata elé rendelt taxiba, amikor rosszul lett, az epilepszia tüneteivel rángatózni kezdett. Először csak a taxisofőr és egy másik nő sietett a segítségére, és amíg a nő tartotta a fejét, a taxisofőr telefonált a mentőknek. A diszpécser először arra utasította őket, hogy vigyázzanak a görcsökben fetrengő nő fejére, nehogy bevágja, valamelyikük pedig menjen be a kórházba segítséget kérni. A taxisofőr csengetett is a főbejáraton, de senki nem válaszolt akkor sem, amikor már az ajtót rúgta. Újra telefonált, de a diszpécser csak megismételte, amit egyszer már elmondott, vagyis hogy nem tud mentőt küldeni, forduljanak segítségért ahhoz a kórházhoz, amelynek a főbejárata előtt vannak. Ez azért volt nehéz – mesélte a taxisofőr – mert a Jahn Ferencben a sürgősségi osztály 800 méterre van a főbejárattól, és amíg ő az egyik kezével telefonált, a másikkal pedig a beteg testét óvta, valakinek – a másik nőnek – az áldozat fejére is vigyáznia kellett.

Aki végül a segítségükre sietett, az az egyik 123-as éjszakai busz sofőrje volt, aki megállt mellettük megkérdezni, hogy mit tehet. Végül – találgatja a taxisofőr – ő vagy a diszpécser szólhatott a kórháznak, hogy mi történik a főbejárat előtt, mert húsz perc után kinyílt a kapu, és megérkezett az orvos, akinél a négyhónapos terhes nő fél órával korábban eredetileg vizsgálaton járt. A történet fénypontjaként az orvos aztán leszúrta a görcsökben fetrengő betegnek segítő nőt, akinek a saját fia epilepsziagyógyszerével  sikerült csillapítania a tüneteket. Ez – állította az orvos – azért nem volt jó ötlet, mert a beteg a vizsgálaton már kapott gyógyszert.

A Magyar Nemzet a Jahn Ferencet és a mentőszolgálatot is megkérdezte az ügyről, de mindeddig nem kapott választ.

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.