Enyedi Ildikó: Ismét ott ágálnak a politikusok és az általuk felheccelt emberek, ahol semmi keresnivalójuk

2018. június 9., 09:45

Szerző:

Péntek este tartották a 2018-as Budapest Pride rendezvénsorozat megnyitó ünnepségét, amelyen felszólalt Enyedi Ildikó is. A rendező – akinek a legutóbbi filmje, a Testről és Lélekről megkapta az Arany Medvét a Berlinálén, és Oscar-díjra is jelölték – gyönyörű beszédet tartott, a hvg.hu közli teljes egészében, itt csak néhány mondatot idézünk belőle:

  • Úgy érzem, visszafelé folyik a víz a Dunában, a békés és derűs együttélés nemek, népcsoportok, kisebbségek és nagyobbságok között ismét megkérdőjeleződik, ismét ott ágálnak a politikusok és az általuk felheccelt, bizonytalan frusztrációjukat becsatornázó emberek, ahol semmi keresnivalójuk: embertársaik hálószobájában, magánéletében, legintimebb döntéseiben. 
Enyedi Ildikó a Berlinben nyert Arany Medvével
Fotó: EPA/MTI/Clemens Bilan/
  • Nem gondolom, hogy a női emancipáció XX. század eleji mozgalma azért hozott a mindennapi életünkbe annyi alapvető (mára már teljesen megszokott és magától értetődő) változást, mert hirtelen mindenki jó fej akart lenni a nőkkel. Inkább azért, mert a társadalom egészének már nem érte meg a saját alkotó energiájának, munkaerejének, kreativitásának a felét egyszerűen kidobni az ablakon.
  • Az emberi társadalom egészének elemi érdeke, hogy tagjai mind felszabadultan és derűs odaadással foglalkozhassanak azzal, ami szenvedélyesen érdekli őket a csillagászattól az asztalosságig.
  • A mi egyik legfontosabb kulturális fogódzónk a jézusi parancsolat, amit hűségesen, kétezer éve nem veszünk komolyan, sokszor még jelszavak szintjén sem. De ott van, mégis figyelmeztet minket egy közösen megfogalmazott igényre: szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Milyen szép lenne valóban ennek szellemében élni!