Ennyi volt a tél, akár 10 fok is lehet a hétvégén

A napsütéses pénteket követően egy meleg- és hidegfront is átvonul felttünk a hétvégén, akár 10 fokig is felmelegedhet az idő. 

2023. február 10., 10:34

Szerző:

Pénteken túlnyomóan derült vagy gyengén felhős, napos időjárás várható csapadék nélkül, majd az éjszaka második felében észak felől növekszik a felhőzet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése.

Szombaton a változóan felhős idő mellett többórás napsütés várható, késő délutántól nagyobb területen vastagszik a felhőzet. Kora estétől helyenként gyenge eső, északkeleten gyenge havazás, esetleg ónos eső előfordulhat. Az ország északi felében időnként megélénkül, holnap nagyobb területen meg is erősödik a nyugatias szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -9 és -4 fok között valószínű, de a fagyzugos tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 4 és 10 fok között alakul.

Egy gyenge meleg-, majd egy gyenge hidegfront vonul át fölöttünk hétvégén, vasárnap hajnalra jelentősen szelídülnek a fagyok – írja az Időkép. A napos pénteket követően szombaton már több lehet a felhő fölöttünk, délután egy melegfront hatására északnyugat felől növekszik meg egyre nagyobb területen erősen a felhőzet. A nyugatias szél többfelé lesz élénk, délután pedig 2-9 fokot mutathatnak a hőmérők, nyugaton lesz enyhébb az idő. A front felhőzetéből főként szombat éjjel fordulhat elő szórványosan kisebb eső, főként keleten havas eső, gyenge havazás, néhol ónos eső sem kizárt. A felhősebb időnek és a feltámadó szélnek köszönhetően az előzőeknél jóval enyhébb lesz az éjszaka, -3 és +5 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet.

Vasárnap reggelre átvonul fölöttünk a melegfrontot követő gyenge hidegfront is, az északias szél napközben a Duna-Tisza közét leszámítva többfelé lesz élénk, a Dunántúlon több helyen erős. Változóan felhős-napos időre készülhetünk, futó zápor csak helyenként alakulhat ki. Kezdetben keleten egy-egy hózápor is lehet, de megmaradó hóra nem számíthatunk. Az átkeverő légmozgásnak köszönhetően kicsit tovább enyhül az idő,

délután akár 10 fokot is mutathatnak a hőmérők.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Nemzeti Galéria és a Lánchíd a tavaszias időben Budapesten 2018. január 6-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.