Ennyi év börtönre számíthat Schadl György, a végrehajtók vezetője

Több kinevezett is vallomást tett, a 444 szerint hűbéri viszony rajzolódik ki a végrehajtói kinevezésekből.

2022. január 24., 07:32

Szerző:

Újabb fejlemények láttak napvilágot a Schadl-Völner ügy kapcsán. Azt már korábban is bemutattuk – a 444 cikkei alapján –, hogy Schadl több egyetemi vizsgát is intézett Völner Pál rokonának, illetve Rogán Antal kabinetfőnökének, most azonban, a cikksorozat 4. részében a konkrét végrehajtói kihallgatási jegyzőkönyvek is előkerültek. A gyanú szerint a Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György százmilliókat, sokszor az osztalék 100 százalékát vette el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner államtitkár segítségével juttattak el a kinevezésig.

Völner a vád szerint 83 milliót kapott – havi bontásban kb. 2,2 milliót –, Schadl viszont összesen 884 milliót kapott kézhez. Tehát a végrehajtásban a jelek szerint hatalmas pénzek mozognak – bőven nagyobbak, mint a direkten állami szférában. A SCHADL és TÁRSA Végrehajtó Iroda 2020-ban 356 millió forintos forgalomnak örülhetett, 134,4 milliós tiszta profittal, de 2019-ben még ennél is nagyobb, 643 millióból 317 milliós pénz jött be. A végrehajtók elnökének felesége szintén végrehajtó, akinek cége tavaly 190 milliós profitot csinált.

A százmilliós profitok a bajba jutott adósok által befizetett eljárási költségből származik.

A frissen közölt iratok szerint a Központi Nyomozó Főügyészség hét olyan, elmúlt években kinevezett végrehajtót sorol fel, akik ellen vádemelést javasolnak. A vallomásokból az rajzolódik ki, hogy Schadl hiteleket adott a kinevezetteknek, és erősen függőségi viszonyban tartotta őket. A vád szerint mind a heten Schadl és Völner korrupciós kapcsolata révén jutottak végrehajtó irodájához, és a kinevezésükre döntő hatással bíró két vezetőnek pénzt juttattak.

A hét frissen kinevezett végrehajtó közül négy 40-80 milliót adott Schadlnak, hárman pedig 190-250 milliót. Cserébe Schadl havi 1-2 milliót juttatott nekik, a pár százezres fizetésük mellé. A végrehajtó kar elnöke az iratok szerint felajánlotta nekik, hogy rajta, vagy szintén végrehajtó feleségén keresztül magántulajdonban lévő épületekben béreljenek irodát. 

Schadl György gyanúsítottal szemben 5-től 10 évig, 2-től 8 évig, illetve 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. A kar elnökét többek közt vesztegetés, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés, valamint 7 rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják. A végrehajtókkal nagyrészt 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték. 

(Kiemelt kép: Schadl György, Fotó: Miskolci Egyetem)

10:21

A Vitézi Rend nevű szervezet Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának tagjai október 15-én emléktáblát avatnak Horthy Miklós tiszteletére Újszegeden, ahol Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője is beszédet mond.

2022. október 2., 06:05

Mintegy 50 ezres közönség előtt tartották meg szombaton a 65 éves Ötöslottó Szuperkoncertet, amelyen a hazai zenei élet legismertebb előadói léptek színpadra a Puskás Aréna Szoborparkjában – tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. az eseményt követően közleményben az MTI-t.