Energiahivatal: ezért drágul a földgáz

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát.

2021. december 1., 12:28

Szerző:

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, hogy a világszinten kialakult kínálati hiány és a keresleti oldal felfutása miatt a földgáz árának szeptemberi jelentős emelkedése október elején is folytatódott. Az elmúlt évek legmagasabb októberi fogyasztását elsősorban a szokásosnál hidegebb időjárás okozta.

Októbertől Magyarország a Gazpromtól közvetlenül érkező források egy részét Ukrajna helyett már Szerbia irányából kapta. A teljes behozatal a felére csökkent az előző hónaphoz képest, amihez a szokásosnál nagyobb mértékű kitárolással és az Ukrajnába irányuló exportforgalom csökkentésével alkalmazkodott a magyar piac.

Hangsúlyozzák, Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként

a fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben. 

(Kiemelt kép: 2021.11.23. A Gazela csővezetéket az orosz cseppfolyósított földgáz EU-ba történő tranzitálására használják. Fotó: Alekszej Vitvickij / Szputnyik via AFP)

 

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.