Emmi: újabb állami cég segíti a meddőségi kezeléseket

Egyre lehetetlenebb helyzetbe kerülnek Magyarországon azok a párok, akik magánúton szeretnék intézni a gyermekvállalást.

2021. szeptember 6., 14:15

Szerző:

A magyar állam megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t, amely a jövőben állami finanszírozásban fog teljeskörű meddőségi kezelést nyújtani – tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel.

A kormány fontosnak tartja, hogy a család- és népesedéspolitika területén kiemelt szerep jusson a gyermekvállalás ösztönzésének. A mesterséges megtermékenyítési eljárások javításával is segíteni kíván abban, hogy a jelenleginél több gyermek szülessen Magyarországon – közölte a tárca. 

A kezdeményezés iróniája, hogy az államosítással éppen hogy lassítják a gyermekvállalás folyamatát, sokak számára pedig fennáll a veszélye annak, hogy kifutnak az időből. Megszavazták ugyanis az utolsó három magánkézben lévő meddőségi centrum államosítását. A Budapesten lefuttatott évi 2000 lombikciklus negyede ebben a három kórházban zajlott, így óriási beteganyag zúdul rá az agyonterhelt állami ellátásra. A meddő párok félnek, hogy a várólisták miatt lecsúsznak a gyerekvállalásról, pedig amiből nincs nekik, az éppen az idő – írja az nlc.hu cikke. 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehet beültetést végezni, de az érintett klinikákon a tervek szerint már idén szeptember 30-tól sem lehet belekezdeni új beavatkozásokba, nemcsak az új, de a régi páciensek kezelése esetén sem. 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére az Emmi kidolgozta az állami meddőségkezelési centrum megvalósításának lehetőségét annak érdekében, hogy minden rászoruló meddő pár számára elérhető legyen ez az egészségügyi szolgáltatás – áll a közleményben. Tudatták: a népességfogyás hatékony megállítása és a meddőségi kezelések széles körben való elérhetővé tételéért, a magyar állam hétfőn megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t. A nemzetstratégiai jelentőségű ügylet eredményeként a társaság teljeskörű meddőségi kezelést fog nyújtani a betegek részére állami finanszírozás mellett – írja az MTI. 

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az elmúlt hónapokban tárgyalásokat folytatott a Róbert Károly Magánkórházzal. A klinika meddőségkezelési területének állam általi átvételével kapcsolatban folytak a beszélgetések. A magánkórház a meddőségi eljárásokat egy újonnan létrehozott gazdasági társaságba szervezte, amelynek tulajdonjogát a magyar állam birtokolja. Az állami tulajdonszerzéssel egyidejűleg a magánkórház ezt a tevékenységét megszünteti – tudatták.

A minisztérium ismertetése szerint a kapcsolódó, 2020. év elején már megjelent jogszabályok folytatásaként így tovább erősödik az állami szerepvállalás az újonnan létrehozott állami meddőségkezelési centrum, a Róbert Károly Meddőségi Centrum közfinanszírozott működésével. A folyamatos betegellátás az új intézmény működési feltételeivel megszilárdítható.

A kormány tavaly óta biztosítja a meddőségkezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos állami finanszírozását. A meddőségcentrumokban lehetővé válik a meddőségkezelési szolgáltatás ingyenes igénybevétele – ismertette a tárca. Meddőségen orvosi értelemben azt értik, amikor legalább 1 éven át tartó, védekezés nélküli szexuális élet ellenére sem jön létre a kívánt terhesség. A meddőséggel szembesülő nők és férfiak száma az elmúlt évtizedekben világszerte nő.

Magyarországon a jóléti nemzetközi arányokhoz hasonlóan minden ötödik párkapcsolatban nehézségbe ütközik a tervezett gyermekáldás, ami érzékelhető mértékben járul hozzá ahhoz, hogy az elmúlt tíz év családpolitikai beavatkozásai ellenére sem állt meg Magyarország népességének természetes fogyása. Szakértői becslések szerint az összes meddőségi problémával küzdő házaspár száma eléri a párok 15 százalékát, így mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal – hívta fel a figyelmet az Emmi.

Ennek fényében nem világos, hogy a túlterhelt állami rendszer miért lesz jobb, ha a meddő párok is rázúdulnak az állami kórházakra. Valószínű, hogy a várólisták bővülni fognak, az idő pedig egyre csak fogy a kétségbeesett párok számára. – írja ezt a nlc.hu. Kazinczy Krisztina lombikos anyuka elmondása szerint jól hangzik az ingyenes ellátás, csakhogy nem igaz. „Egyrészt öt próbálkozást finanszíroz az állam, ezek után odafárad az ember a kórház pénztárához és fizet. Másrészt ugyan a gyógyszerek egy jó részét ingyenessé tették január elsején, de nem mindent, az azonos hatóanyagú gyógyszereknek csak egyike támogatott. Harmadszor vannak olyan meddőségi vizsgálatok, amelyeket az állam nem támogat, ilyenek például az összetettebb laborok. Negyedszer, ha az ember haladni akar, elmegy az orvos magánrendelésére, ahol szintén fizet. Az ingyenességet kenhetjük a hajunkra, ha nincs eredmény.”

A páciensek többé nem dönthetnek szabadon itthon, hiába szeretnének a saját pénzükön magánellátásban részesülni, erre többé már nem lesz lehetőségük. Kénytelenek lesznek külföldi magánklinikákra menni, ami, lássuk be, nem túl kényelmes. Az állandó ingázás és az esetlegesen felmerülő problémák így tovább nehezítik majd a sikeres gyermekvállalás folyamatát. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Megtermékenyített petesejt mikroszkópképe a Szent János kórház felújított Budai Meddőségi Centrumában 2020. június 16-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)