Emmanuel Macron lényegében kinevette Orbán Viktort és kormányát

A magyar miniszterelnök és csapata nem hajlandó részt venni az Európa jövőjéről szóló nemzetközi társadalmi konzultációban. Tényleg vicces.

2018. február 24., 10:14

Szerző:

Emmanuel Macron április 17-én indítja az Európa jövőjéről szóló konzultációt Strasbourgban. A többi országban októberig le kellene futtatni őket, hogy a 2019. májusi EP-választási kampányban már felhasználhassák az eredményeket. A francia elnök a tavalyi választási kampányában megígérte, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatot az európai nép és az európai politika között, ennek érdekében konzultációt indít,

ahol mindenki elmondhatná a véleményét Európa jövőjéről.

Franciaországban tehát tavasszal indul is az akció, amihez napok alatt csatlakozott a kezdeményezéshez a többi ország, Orbán Viktor és kormánya azonban tegnapig szemérmesen hallgatott. Az uniós állam és kormányfők csúcstalálkozóját követő péntek esti brüsszeli sajtótájékoztatón ugyanis kiderült, hogy

26 tagállam megegyezett abban, hogy részt vesz a konzultációban, Magyarország (kormánya) viszont nem hajlandó erre.

Macron mindezt pikírten egyértelműsítette is:

„Az egyetlen ország, amelyik nem fog benne részt venni, az Magyarország” – válaszolta újságírói kérdésre. Kis szünetet tartott, majd ironikusan hozzátette: „Ez bizonyára meglepi önöket” – mosolygott Macron, miközben a teremben sokan felnevettek.

(A videót az Eurológus tette közzé, de az Európai Unió készítette.)

Nemcsak a többi uniós ország, hanem a független intézmények is támogatják Macron konzultációját. Az Európai Bizottság a csúcstalálkozó előtt üdvözölte a tagállamok lelkesedését, hogy jobban be akarják vonni az állampolgárokat a közéletbe. „Az Európai Unióról szóló vitát túl gyakran ássák alá mítoszok és félremagyarázások” – írták a tanácskozásra készített állásfoglalásban. Macron kezdeményezése mellett több másik ország is tartott vagy tart most is hasonló konzultációt, emelték ki. A Bizottság felajánlotta az európai intézmények segítségét abban, hogy egy keretet biztosítsanak a lebonyolításhoz. Megjegyezték, hogy az Európai Bizottságnak van már tapasztalata ilyen téren, mert 2015 januárja óta szervezi a „Párbeszéd a Polgárokkal” eseményeket, amelynek keretében már 478 nyilvános vitát rendeztek 160 helyszínen. 2019 májusáig még 500 fordulót tartanak.

Később a 444 szúrta ki, hogy noha a magyar fél távolmaradásának okairól eddig nem tettek hivatalos bejelentést,  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján kitért erre is: „Ha van kormány Európában, amely büszke lehet arra, hogy kikéri az emberek véleményét, akkor az a magyar kormány” – mondta, majd arról kezdett beszélni, hogy úgy látja, a francia államfő által felvázolt konzultációról nem lehet tudni semmi konkrétat. Ha viszont Emmanuel Macron azt akarja, hogy Európában adóharmonizáció legyen, az Magyarországon „brutális adóemeléssel járna”, ezért nem támogatják az ilyen törekvéseit – közölte Szijjártó.

A magyar külügyminiszter válaszában tehát azzal érvelt, hogy a magyar emberek véleményét a magyar kormány a nemzeti konzultáción már kikérdezte, és a francia elnök biztos csak adóemelést akar elérni.

21:15

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.