Hamarosan meggyúlnak a hanukai gyertyalángok a köztereken

Az ország számos pontján nyilvános hanukai gyertyagyújtást szervez az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. Köves Slomó vezető rabbi szerint most, amikor Izrael a fennmaradásáért küzd, különösen időszerű az ünnep reményteljes üzenete: a fény legyőzi a sötétséget.

2023. november 30., 15:57

Szerző:

A hagyományokhoz híven Budapesten a Nyugati téren lesz ünnepség, de a Móricz Zsigmond körtéren, a budai Várban és a Szent István parkban is lesz ünnepség, de idén Szentendrén, Miskolcon, Debrecenben, Kecskeméten és Kőszegen is fellobbannak a hanukai lángok – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. 

A Nyugati téren december 7-től 14-ig (péntek kivételével) minden este 18:00-kor kezdődnek a nyilvános gyertyagyújtások, amelyekre idén nagykövetek és politikusok mellett sztárvendégek is érkeznek, köztük Hernádi Judit színművésznő, Fischer Iván karmester, Kajdi Csaba – Cyla és Jocóbácsi népszerű influenszerek is. Az ünnep estéin a budapesti zsidó iskolák diákjai és zsidó szervezetek képviselői segítenek a gyertyák meggyújtásában, és együtt ünnepelnek az érdeklőkkel.

„Most, amikor Izraelben és a szomszédos Ukrajnában is háborúk dúlnak, sajátos értelmet nyer a hanuka üzenete: a fény legyőzi a sötétséget. A kicsinyke gyertyák lángja a remény fényei, egy jobb, békésebb világért lobognak.”

– idézi Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját a rendezvénnyel kapcsolatban a közlemény.  

 

A hanuka, a fény ünnepe, annak a győztes forradalomnak állít emléket, melyet maroknyi zsidó szabadságharcos vívott a jelentős túlerőben lévő a szíriai görögök felett, visszaverve az elnyomók törekvését a zsidó vallásgyakorlás megszüntetésére. A nyolcnapos ünnep során minden nap egy újabb gyertyát gyújtanak a zsidó otthonokban, hogy a nyolcadik napon nyolc mécses hirdesse a túlerővel szembeni győzelem csodáját. 

Köves Slomó szerint a hanuka, részben a nyilvános gyertyagyújtásoknak is köszönhetően, mára az egyik legismertebb zsidó ünneppé vált hazánkban.

(Kiemelt képünk illusztráció: a Hanuka első napját ünneplik 2021. november 28-án. Fotó: Karancsi Rudolf.)

Szombat este többségében a keleti tájakon várható, hogy megázunk, napsütésből főleg északnyugaton, helyenként a Dunántúlon kaphatunk rövidebb időszakokat. Vasárnap eleinte több helyen előbújhat a nap, napközben ismét sokfelé megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és már a középső tájakat és a Dunántúl keleti felét is érintheti a csapadék.