Több száz emberi csontot találtak a Pécsi Tudományegyetem egy lezárt helyiségében

2020. január 28., 11:00

Szerző:

Emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), miután több száz, halottakból származó koponyacsontot találtak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyik, kulcsra zárt alagsori helyiségében egy egyetemi razzián –- írja a Szabad Pécs.

A portál értesülései szerint kétszáznál is több csontról lehet szó, amik kizárólag hamvasztás előtt álló holttestekből származhattak egy szakmai protokoll szerint. Egyes források szerint a megtalált csontok közt olyanok is voltak, amelyeket már orvosi egyetemi gyakorlaton használtak, csak még nem semmisítettek meg, mert még lehetett rajtuk dolgozni, gyakorolni.

A Szabad Pécs úgy tudja, az egyetem tett feljelentést az ügyben. A csontok kizárólag hamvasztás előtt álló holttestekből származhattak. A pécsi fülgyógyászati klinikát vezető pécsi orvosprofesszor továbbra is a helyén van, az egyetem rektora pedig nem indított belső vizsgálatot.

A klinikát vezető professzor szerint csak annyi történt, hogy a korábbi gyakorlatot vitték tovább, kizárólag az orvosi egyetem és oktatás céljait szolgálták, ám

azt ő is elismerte, hogy az egyetemen le kellett volna már rég szabályozni ezt a kérdést, vagyis az emberi szervek és szövetek igénylését és beszállítását a különböző egységekre a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy valóban kizárólag egyetemi oktatási célokat, és azon belül is a pécsi egyetemit szolgálták-e a lefoglalt emberi csontok, vagy máshová is kerülhettek, és azért fizethettek-e. A nyomozás erre is megpróbál választ adni.