Elvennék a magyar kormánytól az oltások szervezését a pénteki hiba után

„Nemzeti Oltási Bizottság” vegye át az oltási program végrehajtását a kormánytól - követelte hat ellenzéki párt szombaton.

2021. március 6., 11:34

Szerző:

Ezen a hétvégén 74 ezer AstraZeneca-vakcinát adtak volna be a 60 éven aluli krónikus betegeknek, de problémák akadtak a kormányzati adatbázissal, ezért későbbre tolták a programot.

A Demokratikus Koalíció, az MSZP, az LMP és a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd közös - az MTI-hez eljuttatott - közleményében erre reagálva szombaton azt írta: „Orbán Viktor megbukott. Magyarországnak ma kormányzásra képtelen kormánya van”.

Az első és legfontosabb feladatnak a tömeges oltások gyors és zökkenőmentes megszervezését nevezték az ellenzéki pártok, megjegyezve: „bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor és kormánya erre képtelen és alkalmatlan”.

Közölték: „minden más esetben indokolt lenne Orbán Viktor azonnali lemondása, ám most, a járvány és a gazdasági válság miatti drámai helyzetben az emberi életek és egzisztenciák megmentése minden más szempontot felülír”.

Úgy folytatták: a „demokratikus ellenzéki pártszövetség kezdeményezi és követeli”, hogy a járványügyi szakemberek, az orvosi kamara és az önkormányzatok bevonásával létrejövő szakmai testület, a Nemzeti Oltási Bizottság vegye át az oltási program megtervezését és végrehajtását.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan a kormány adja át az önkormányzatoknak, hogy azok saját maguk szervezhessék meg településeik oltási programjait - írták.

Álláspontjuk szerint az önkormányzatok eddig gyorsabban, hatékonyabban, emberségesebben reagáltak a járványra és a válságra, mint a kormány, most is készek és alkalmasak a cselekvésre.

A kormányzásra képtelen, bukott kormány miatt 2022-ben a kormányváltás immár nemcsak lehetőség, de szükségszerűség is Magyarországon. Ezen múlik a válság utáni talpra állás és jóvátétel - olvasható a kommünikében.

„Addig azonban minden erőt a járvány és a válság hatásainak kivédésére, a magyar életek és egzisztenciák megóvására kell összpontosítani, a demokratikus ellenzéki pártszövetség ebben készen áll együttműködni az alkalmatlan kormány helyett az oltási programot lebonyolító Nemzeti Oltási Bizottsággal és az önkormányzatokkal” - áll a hatpárti közleményben.

Frissítés 12:56-kor:

A Fidesz reagált az ellenzék felvetésére, a nagyobbik kormánypárt azt közölte: "ha az oltásellenes baloldalon múlna, nem lennének oltva a magyar emberek". (Azt nem részletezték, miből gondolják, hogy oltásellenes az az ellenzék, amely éppen az oltások megszervezését venné át.) Hozzátették: a magyar oltási program példaértékű Európában, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán, hamarosan átlépi az egymilliót a beoltottak száma, ez köszönhető a jól szervezett, ütemes oltásnak és annak, hogy számos uniós tagállammal ellentétben nem csak három, hanem már öt vakcinával tudunk oltani.

(Kiemelt kép: Járomi Péter orvos az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyaggal (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) olt be egy pácienst a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján 2021. február 21-én. MTI | Bús Csaba)