Botrány az ELTE-n: amerikai fajvédők bukkantak fel, lemondtak egy eseményt

Két amerikai fehér nacionalista, Greg Johnson és David Michael Zsutty beiratkozott az ELTE Budapest Summer University négyhetes programjára. Miután azonosították a személyüket, az intézmény lemondta a záróünnepélyét.  

2023. szeptember 25., 18:42

Szerző:

Az ELTE nyári egyetemére külföldi diákok jelentkezhetnek abból a célból, hogy megtanuljanak magyarul, és hogy megismerkedjenek a magyar kultúrával. A Szabad Európa beszámolója szerint az oktatók és a diákok elmondása alapján a kurzusra nem voltak felvételi kritériumok, egy jelentkezési lap kitöltésén kívül a leendő hallgatók nem estek át semmiféle előzetes átvilágításon.

Johnson és Zsutty a saját, polgári nevükön jelentkeztek a kurzusra, nem használtak álnevet. Az egyik külföldinek azonban feltűnt Johnson Counter-Currents-es email címe, amely alapján beazonosították az amerikai fajvédőt.

A Counter-Currents weboldala mintegy félmillió embert ér el havonta. Johnson kifejezetten szoros kapcsolatot ápol a nemzetközi szélsőjobboldali mozgalmakkal, főként Európában: a Counter-Currents az egyik olyan kiadó, amely újranyomtatta európai szélsőjobboldali szerzők műveit, például a Hitler-rajongó Savitri Deviét. A Szabad Európa cikkében azt is hozzáteszi, hogy Johnson ideológiájának középpontjában az úgynevezett fehér etnoállam áll, amely egy olyan „államforma”, ahol a tartózkodás vagy állampolgárság csak fehéreknek lenne megengedett, a nem fehéreket és a zsidókat pedig kizárná.

A portál értesülése szerint az ELTE vizsgálatot indított az ügyben és megállapították, hogy a program résztvevőire nem vonatkozik az egyetem etikai kódexe. A diákok ezután elhatározták, hogy egyikük sem megy el a „diplomaosztó” ünnepségre, ennek híre az ELTE vezetéséhez is eljutott. Végül úgy döntöttek, hogy egyáltalán nem tartják meg a záróünnepséget.

(Kiemelt kép: a képen az egyik szélsőjobboldali amerikai „diák”, Greg Johnson – középen –. Forrás: Twitter/X)