Elszabadultak az albérlet árak

Az ingatlan.com szakértője szerint példátlan az áremelkedés. 

2022. február 23., 09:33

Szerző:

Országos szinten 1,9 százalékkal nőttek a lakbérek, Budapesten 2,4 százalékos volt az emelkedés, szemben a decemberi 0,6 és 0,4 százalékkal. Éves szinten jelentősen nőttek az átlagos bérleti díjak, országos szinten 15,1 százalékkal, a fővárosban pedig 15,7 százalékkal.

A két számjegyű növekedés a kereslet mellett az alacsony bázisnak is köszönhető, 2021 januárjában ugyanis mélyponton voltak az albérletárak, azt követően viszont folyamatos a drágulás 

– közölte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A januári áremelkedés nyomán a KSH-ingatlan.com lakbérindex új csúcsot ért el, írja a lap. 

 

A 2015-ös átlagokhoz képest 46,3 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak, amire eddig nem volt példa. A rekord egyértelműen a fővároson kívüli egyetemvárosok drágulásának köszönhető, mivel a budapesti albérletárak még elmaradnak a covid-járvány előtti szinttől

– tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Az átlagos bérleti díj Budapesten 150 ezer forint volt februárban. A lakbérek Veszprémben, Debrecenben, Székesfehérvárott és Tatabányán 127-130 ezer forintos átlag között mozogtak. Győr, Szeged, Eger, Szombathely, Pécs, Kecskemét és Szolnok 100-120 ezer forinttal a középmezőnybe tartozik a bérleti díjak tekintetében. 

 

100 ezer forintnál olcsóbban kínálták az albérleteket: Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Salgótarjánban és Szekszárdon, utóbbi városokban 70-90 ezer forintos ár volt az átlagos. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.