Nem sikerült elfogadni a Korrupcióellenes Munkacsoport ügyrendjét az alakuló ülésen

Nem sikerült elfogadni az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport Ügyrendjét a keddi alakuló ülésen.

2022. december 13., 19:04

Szerző:

Nyolcból a negyedik napirendi pont után félbeszakadt a civil delegáltakból álló testület első találkozója – tudósított az Átlátszó. A delegáltaknak kiküldött meghívó szerint december 6-ig lehetett észrevételeket tenni a Korrupcióellenes Munkacsoport napirendi javaslatára és Ügyrend tervezetére, ám az Igazságügyi Minisztérium delegáltja mégis megvárta a keddi alakuló ülést, hogy ellenvetését kifejezésre juttassa.

Csak januárban lesz a következő ülés

A delegált kifogásolta, „hogy a hatóság által kiküldött Ügyrend tervezet a kívánatosnál jobban támaszkodik a munkacsoport létrehozásáról szóló törvény szövegére, változtatási javaslatait pedig csak a következő, január második hetére kitűzött ülésre ígérte.”

A négyórásra tervezett, de kétórásra sikerült alakuló ülésen a Korrupcióellenes Munkacsoport civil alelnökének dr. Várady Szilviát, ügyvédet és közbeszerzési szakértőt választották meg. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarországi jogi igazgatója azt mondta: „bátortalan, de jó szándékú lépéseket látunk, kialakulatlan a keretrendszer, de hát nincsen rosszindulat, ami azt mondatná velünk, hogy itt vissza kell vonnunk a megelőlegezett bizalmunkat. Lássuk meg, hogy ebből mi fog kijönni.”

Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság és a Munkacsoport elnöke is bíztatónak érezte az alakuló ülést. „Nagyon jó volt látni, hogy alapvetően mindenki konstruktívan áll a problémához.” Az Átlászó arra a kérdésére, hogy mégis akkor kinek a hibája, hogy nem sikerült elfogadni az Ügyrendet, az elnök kitérő, diplomatikus választ adott.

(Kiemelt képünk: Novák Katalin köztársasági elnök kinevezi Bíró Ferencet az Integritás Hatóság elnökévé a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.