Elmarad az évközi nyugdíjemelés

Leghamarabb novemberben jöhetnek a magasabb nyugdíjak.

2023. május 26., 09:43

Szerző:

A KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasszervezetek kérését az illetkes államtitkár szerint, ezért évközi nyugdíjemelés nem lesz. Leghamarabb novemberben jöhetnek a magasabb nyugdíjak– írja az RTL.hu. Idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is. Szinte biztos vehető, hogy elmarad az évközi nyugdíjemelés, legkorábban a novemberi korrekcióval lesz majd inflációkövető az idősek nyugellátása – árulta el a Népszavának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke.

Az államháztartásért felelős államtitkár, Banai Péter Benő válaszolt a szervezetnek, melyben kifejtette hogy, a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal. A NYUSZET elnöke szerint indokolt lenne az emelés, hiszen az idei év első négy hónapjában átlagosan 26 százalékos volt az infláció, miközben 300 ezer idős 100 ezer, 600 ezer nyugdíjas pedig 130 ezer forintot kap havonta. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.