Ellenzéki képviselők csak annyi időt kérnek a honvédelmi minisztertől, ameddig a drón Magyarország fölött repült

Miután a bizottsági ülést lemondták.

2022. március 27., 10:42

Szerző:

Vadai Ágnes (DK), Harangozó Tamás (MSZP) és Lukács László (Jobbik), a Honvédelmi és rendészeti bizottság ellenzéki tagjai nyílt levelet írtak Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, miután Kósa Lajos bizottsági elnök a mai napig nem hívta össze a kevesebb mint 24 órával a kezdés előtt lemondott bizottsági ülést, és nem is válaszolt a lezuhant drónnal kapcsolatos kérdéseinkre sem.
 
A nyílt levélben azt írják, kénytelenek ilyen formában a honvédelmi miniszterhez fordulni, miután az elmúlt hetekben Kósa Lajos több alkalommal is megakadályozta, hogy a Honvédelmi és rendészeti bizottság ülésein információkat kapjanak „a magyar emberek alapvető biztonságát érintő kérdésekben".

A honvédelmi bizottság ellenzéki tagjai szerint Kósa Lajos nem tartotta fontosnak a magyar emberek tájékoztatását akkor, amikor a honvédelmi miniszter a háború első heteiben mást állított a Magyar Honvédség erejéről.

„Nem ülhetett össze a bizottság akkor sem, amikor Ön, Miniszter Úr a társadalmi közmegegyezés határait átlépve a kötelező sorkatonai szolgálat visszavezetéséről fantáziált egy lakossági fórumon, és Kósa Lajos akkor is elmenekült a válaszadás elől, amikor több mint két héttel ezelőtt egy katonai felderítő drón repült a magyar légtérben 40 percen keresztül"

– írták nyílt levelükben az ellenzéki képviselők.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság ellenzéki tagjai ezért kezdeményeznek személyes találkozót a lehető leghamarabbi időpontban. Csak annyi időt kérnek, amennyi ideig a katonai felderítődrón a magyar légtérben tartózkodhatott.

Meggyőződésük, hogy a honvédelmi miniszter programjába bele kell férnie annak is, hogy 40 percig azzal is foglalkozzon, „ami a munkaköri kötelessége és, ami a magyar embereket valójában foglalkoztatja".

Ezek után leírták a kérdéseiket is, amelyekre választ várnak:


Valóban nem tudták beazonosítani a magyar légtérben 40 percig tartózkodó katonai drónt?
Mi lett a "drónügyben" ígért vizsgálat végeredménye? Kit terhel a felelősség Önök szerint?
Valóban fontolgatja a Fidesz a kötelező sorkatonai szolgálat visszavezetését?
Valóban úgy gondolják, hogy a gyermekek számára fontos a parancs és az utasítás erejének megértése?


(Kiemelt kép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter (k) és Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) a Black Swan 2021 nemzetközi gyakorlaton, a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ újdörögdi lő- és gyakorlóterén 2021. június 15-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)