Betelt a pohár az ellenzéknél: beleálltak Kósa Lajosba a Pegasus-ügy miatt

Kövér Lászlóhoz fordulnak. 

2021. augusztus 13., 17:06

Szerző:

A Honvédelmi és rendészeti bizottság rendkívüli ülésének összehívását követeli a DK, az MSZP és a Jobbik képviselője Kósa Lajostól. Vadai Ágnes, Harangozó Tamás és Lukács László közleményükben azt írják, hiába kezdeményezték múlt héten a Honvédelmi és rendészeti bizottság rendkívüli ülésének összehívását a lehallgatási ügy kapcsán, mint kiderült, a bizottság elnöke, a fideszes Kósa Lajos erre „a füle botját sem mozdította”, ezért Kövér László házelnökhöz fordulnak, hogy szólítsa fel a politikust – írta az ATV.hu.

A három párt a követeléssel azt szeretné elérni, hogy Kósa Lajos végre hívja össze a Honvédelmi bizottságot a Pegasus kémszoftver miatt. A pártok közleményükben azt írták: „ezzel a sunnyogással a magyar emberek által megválasztott képviselőket, és így a magyarokat, a szélesebb közvéleményt is megakadályozta abban, hogy érdemi tájékoztatást kapjanak a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb politikai botrányáról”. Hangsúlyozták: ezért csütörtökön levélben fordulnak Kövér László házelnökhöz, hogy a Ház és a magyar parlamentarizmus „maradék tekintélyének megóvása érdekében” szólítsa fel Kósa Lajost a bizottság ülésének mielőbbi összehívására.

Több hete robbant a hír, hogy egy kémszoftver segítségével törhették fel kormánykritikus újságírók és üzletemberek, valamint ügyvédek magántelefonját adatszerzés céljából. Az NSO által gyártott és üzemeltetett szoftver szinte észrevétlenül töri fel bárki készülékét, terrorellenes hírszerzéshez alkalmazzák. A Pegasus néven elhíresült botrány egy nemzetközi tényfeltárás eredményeképpen vált nyilvánossá. Az eset miatt hétfőn a fővárosban ellenzéki tüntetést is szerveztek. Az esetet számos érintett országban elkezdték kivizsgálni.

(Kiemelt kép: Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke kezében egy Scorpion Evo 3 típusú géppisztollyal a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán 2020. február 27-én. Fotó: Ujvári Sándor / MTI)