Mindent, de mindent az ördögi Klára intéz, Márki-Zay meg kér egy kávét

Dévényi István újságíróval beszélgetett a Gyurcsány-filmről Fiala János, KeljfelJancsi című, hétfő reggeli műsorában.

2021. október 25., 12:29

Szerző:

Fiala János, KeljfelJancsi című, hétfő reggeli műsorában Dévényi István újságírót látta telefonon keresztül vendégül. Fiala Dévényivel az ElkXrtuk című film kapcsán folytatott beszélgetést a 168-on. 

Dévényi István újságíró a napokban Facebook-oldalára posztol az ElkXrtuk filmről, amiben Dévényi kiemelte:

„A legdurvább az egészben a Gubás Gabi által megformált Dobrev Klára. Ezt a vonalat annyira túltolták, hogy az első színre lépésének második másodpercében megérti a néző, hogy a produkció fele részt azért jött létre, mert a Fidesz arra készült, hogy Dobrev Klára lehet Orbán Viktor kihívója.

Gyurcsány fasorban sincs, mindet, de tényleg mindent az ördögi Klára intéz, Márki-Zay Péter meg kér egy kávét, hogy hát tessék, ettől a fertelmes lénytől mentettelek meg titeket, kedves ellenzéki választópolgárok” – írja Dévényi a posztban.

Fiala arra vonatkozó kérdésére, hogy „Szerinted ez egy propaganda film?” Dévényi azt a választ adta, hogy mindenképpen propaganda film, de inkább csak Dobrev Klára személye ellen: 

„Azt gondolom, hogy ez egy Dobrev Klára-ellenes propaganda film, ő maga a gonosz császár.

Örökérvényű alkotást akartak kreálni és egy pillanatnyi politikusra bízták azt, hogy elvigye a storyt. Mert Dobrev Klára – lássuk be – nem lesz részese a történéseknek, nem lesz történelemformáló személyiség, tehát abszolút agyonütni ezt az egészet.

Szóval maga az a szál Dobrev Klárával, az hatalmas öngól, amennyiben örökérvényűt akartak volna alkotni” – reagált az újságíró Fiala kérdésére.

Fiala János egyébként a beszélgetést visszaemlékezéssel kezdte. Dévényi ugyanis 2006-ban már javában újságíróként tevékenykedett 30-as évei közepette, azonban a 2006-os, október 23-i eseményeken nem vett részt. Így Fiala Jánosban is felvetődött a kérdés, hogy miért nem vett rész egy újságíró, a tőle maximum pár száz kilométerre zajló eseményeken és miért csak a televízióból követte nyomon a történéseket.

„Mi volt az oka, hogy akkor a többiekkel te nem mentél oda? Közvetítettek neked valamit, ami valószínűleg párszáz kilométerre volt tőled és amit azt megelőzően nem láttál soha és nem is fogsz soha” – pedzegette a kérdést Fiala. De Dévényi utólag már hiába gondolja, hogy oda kellett volna mennie tudósítani az eseményekről és átélnie ezt a történelmileg meghatározó pillanatot, ma már csak „tehetetlen dühöt érez”.

Dévényi egyébként már Facebook posztban is kitért rá, de a hétfő reggeli beszélgetésben is kiemelte:

„Ez a film minden egyes ostobaságával, hibájával, gonoszságával és hülyeségével hibátlan arra, amire szánták. A hatása pedig nem filmszerű lesz. Nem érzem korrektnek, hogy egy ilyen eszközt vetnek be, egy ilyen hangulatban – mondta a 168on futó reggeli műsorban Dévényi, aki a Facebook posztban pedig azt írta: „A célközönség el fogja hinni, hogy mindez így történt, el fogja hinni a szicíliai keresztapákat szégyenítő Szilvásyt, a velejéig gonosz diktátorkodó Dobrevet, a bátor közszolgálati szerkesztőt, a hős (alias James Bond) közvélemény-kutató ifjú hölgyet, mindent. Ami viszont aljasság 2006 áldozataival szemben

– olvasható a posztban.  

Dévényi a 2006-os eseményeket az Őszödi beszédtől az október 23-i eseményekig úgy tartja számon, mint a legnagyobb következménynélküliséget. Arról pedig, hogy a film és a békemenet hatásos volt-e, Dévényi annyit mondott, hogy mindenképpen hatásosak, de hogy hatásuk kitart-e a 2022-es választásokig, azt kétli.

(Kiemelt kép: Elk*rtuk című film sajtóvetítése. MOM park, 2021. október 22. Fotó: Merész Márton)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.