Elkezdődött az Anna-bál, Varga Judit igazságügyi miniszter a fővédnök

A balatoni nyár kiemelt eseményét idén újra megtartották Balatonfüreden.

2021. július 31., 21:08

Szerző:

Idén 169. alkalommal rendezik meg a füredi Anna-bált. A jeles társadalmi esemény épp ezekben a pillanatokban kezdődött el az Anna Grand Hotel kertjében Balatonfüreden. A rendezvény fővédnöke pedig idén nem más, mint Varga Judit igazságügyi miniszter, aki férjével vesz részt a bálon. Ma azok a tizennyolc éves balatonfüredi lányok is részt vehetnek az eseményen, akik a koronavírus-járvány miatt elmaradt bálon nem vehettek részt és tavaly töltötték be tizennyolcadik életévüket. Az est díszvendége Veszprém városa.  Átadják azt a huszárt ábrázoló herendi porcelánt is, amely elismerést azok kaphatnak, akik tevékenységükkel hozzájárultak  balatoni város kultúrájához. Az eseményen Konrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára is részt vett feleségével.

Az Anna-bált először 1825. július 26-án rendezték meg Balatonfüreden. Akkor még az úgynevezett Horváth-házban. Első alkalommal Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadós lányának tiszteletére rendezték meg. Az első bálon a hölgy meg is ismerkedett későbbi férjével a 1848–49-es szabadságharc vértanújával, Kiss Ernő főhadnaggyal. Az idei bált az Anna fesztivál programjai előzték meg. A program keretében például prímás verseny is volt, melyet Horváth László nyert meg, de egyébként volt szívhalászat és utcabál is Balatonfüreden. Az Anna-báli szépeket Magyarország legnívósabb ménesgazdaságainak lovasfogatai szállítottak a városban. Az esemény vezető szakácsának Facebook-posztja szerint 860 fürj combot csontoztak ki az Anna-bálra. 

Az idei Anna-bálon közel 500 vendég vesz részt, hamarosan megválasztják a bál szépét. A legutóbbi Anna-bál szépének Purgel Rékát választotta meg a zsűri. 

 (Kiemelt kép: Varga Judit igazságügyi miniszter érkezik a 196. Anna-bálra, a balatonfüredi Anna Grand Hotelbe 2021. július 31-én.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás)