Elkészítette első jelentését a Korrupcióellenes Munkacsoport

Alig három hónap alatt készítette el első jelentését a kormányzati és civil tagokkal decemberben alakult Korrupcióellenes Munkacsoport. A 196 oldalas dokumentum négy almunkacsoportjával négy területre fókuszált: közbeszerzések, uniós és nemzeti támogatási programok, közadatok nyilvánossága és transzparencia, valamint büntetőjog. 

2023. március 15., 08:36

Szerző:

A 2022-es évre vonatkozó jelentés részletesen vizsgálja a fenti négy területet, hosszasan sorolja a korrupciós bűncselekmények statisztikáit is, ám nehéz belőle a magyarországi korrupció nagyságára, politikai szférába való beágyazottságára vagy felderíthetőségére következtetni – foglalja össze a HVG.

Összességében úgy tűnhet, hogy persze, van bizonyos mértékű korrupció, és az ez elleni fellépés eszközei is adottak, ám a helyzet nem drámai. 

A kormány nem kötelezett a javaslatok megfogadására

A munkacsoport jelentésében 32 konszenzusos, tehát civil és állami tagok által is támogatott javaslatot fogalmaztak meg a kormány számára. Minden területen volt olyan javaslat, amit a civil tagok fogalmaztak meg, de az állami tagok ellenállása miatt nem lettek konszenzusosak. Az Integritás Hatóság a munkacsoport jelentését az éves elemző integritásjelentés elkészítésekor ugyan figyelembe veheti, de nem köteles rá. A munkacsoport éves jelentését eljuttatja a kormánynak is, amely a javaslatokat 2 hónapon belül megvitatja, de nem köteles ezeket megfogadni, igaz, a javaslat végre nem hajtását viszont indokolnia kell.

A Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke, Biró Ferenc, aki az Integritási Hatóság vezetője is egyben, a vg.hu-nak a munkacsoport jelentéséről azt mondta: most a kormányon a sor, hogy mit fogad meg a megfogalmazott javaslatokból. Az elnök szerint bizonyos kérdésekben – például a vagyongyarapodási vizsgálatok köre – várható jogszabály-módosítás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pesti Hírlap Archív)

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Miniszterelnökség által aláírt támogatói szerződésnek köszönhetően a tavaly októberben megrendelt húsz szerelvény mellett további 31 új modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamossal bővül a fővárosi járműflotta.

A főváros vezetése elkötelezett amellett, hogy a jelenlegi belvárosi „autópályák” helyett újjáéledő sugárutak legyenek Budapesten, ezért a városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítják meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat - jelentette be a főpolgármester pénteken Budapesten.

2023. március 24., 14:44

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak - hívta fel a figyelmet az állami energiacég pénteki közleményében.