Elismerte a Viking Sigyn kapitánya, hogy nem volt bekapcsolva a radar, amikor ütközött a Hableánnyal

A katasztrófa idején tapasztalt időjárási és látási viszonyokhoz fűzött megjegyzésében ismerte be, hogy nem volt bekapcsolva a radar. 

2021. május 28., 07:17

Szerző:

Váratlan fordulatot hozott a Hableány sétahajó katasztrófája miatt zajló büntetőper csütörtöki tárgyalási napja. A Hableányon átgázoló Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Jurij Csaplinszkij az egyik tanú vallomása után szót kért és beismerte, hogy a baleset idején nem volt bekapcsolva hajója radarja - írja a Magyar Nemzet. 

 "Jók voltak a látási viszonyok. Nem volt bekapcsolva a radar. Szabad szemmel vezettem a hajót, meghajózva a híd hatvan méteres pillérközét" - mondta a tudósítás szerint, majd visszaült a helyére. Csaplinszkij nyilatkozatát a sértetti képviselő "egyfajta beismerésnek" tartja. A vádirat szerint ugyanis pont az volt a tragédia oka, hogy Csaplinszkij az ütközés előtt öt percig nem figyelt - írja a lap. 

Az ukrán hajóskapitány maga is azt állítja, hogy nem látta a hajója előtt jobbra haladó Hableányt. Ugyanakkor a Viking Sigyn utasai által az orrfedélzetről készített felvételeken jól látható a Hableány, ahogy az is hallható, hogy az utasok kétségbeesetten kiabálnak, hogy el fogják gázolni a kisebb hajót. 

Mint ismert, 2019. május 29-én a Viking Sigyn közvetlenül a Margit-híd előtt gázolt át a Hableányon, az apró hajó hét másodpercen belül elsüllyedt, sokaknak esélye sem volt a túlélésre. A Hableányon 33 dél-koreai turista és kétfős magyar legénység tartózkodott, mindössze hét embert sikerült kimenteni. Egy áldozat holtteste azóta se került elő.

A Magyar Nemzetnek Dél-Korea budapesti nagykövete, Pak Csul Min a tragédia második évfordulója alkalmából adott interjújában elmondta, hogy a Hableány-katasztrófa áldozatai előtt tisztelgő emlékmű remélhetőleg a koreai és a magyar emberek számára is jelentőségteljes szimbólummá válik, intő jelként szolgálva, hogy hasonló tragédiák soha többé ne következzenek be. Az emlékhely átadására hétfőn kerül sor, amely alkalomból a koreai külügyminisztérium magas rangú delegációt küld Budapestre.

(Kiemelt kép: Résztvevő a Magyar-Koreai Baráti Társaság megemlékezésén a Hableány sétahajó egy évvel ezelőtt történt tragédiájának évfordulóján a Margit híd pesti hídfőjénél 2020. május 29-én. A balesetet követően hét dél-koreait sikerült kimenteni, és azóta huszonhét holttestet találtak meg. MTI/Mónus Márton)

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.