Elindult egy SUP-deszkán, holtan került elő egy férfi a Balatonból

A vízimentők szerint elkerülhető lehetett volna a tragédia, ha visel mentőmellényt.

2021. június 28., 07:43

Szerző:

Egy külföldi férfi hason fekve hajtotta magát egy SUP-deszkán, aztán egyszer csak elnyelte a Balaton vize. A férfi nem viselt mentőmellényt, a döntés pedig az életébe került. A tragédiáról szonáros felvétel is készült, amit a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Banyó Sándor a mentőmellény mellett kampányolva, elrettentésként osztott meg. A VMSZ elnöke elnöke szerint gyakori, hogy nem hordanak az emberek mentőmellényt, mert cikinek tartják, ezért véleménye ideje lenne a biztonsági övhöz hasonló népszerűsítő kampányt indítani - nyilatkozta a Telexnek. 

A vízimentő a Telexnek azt is elmondta, a férfi néhány hete érkezett nyaralni a Balatonhoz. A tragédia után kiderült, hogy a férfi vélhetően nem tudott jól úszni, helyismerete se volt, de nem vett fel mentőmellényt. A balesetet egyébként a strandolók is végig követték, de olyan hirtelen történt, hogy nem tudtak volna beavatkozni, elnyelte a mély. Holttestét vasárnap emelték ki a Balaton vizéből. 

„Elkerülhető lett volna a tragédia, ha felveszi a mentőmellényt”.

– hangsúlyozta Bagyó Sándor a Telexnek, hozzátéve: nem ez az első ilyen haláleset. Pár hete a Balaton egy másik részénél kajakozott be egy férfi mentőmellény nélkül az esti órákban. Felborult a kajakja, és nem tudott kiúszni, az ő esetében is már csak a holttestet tudták kiemelni. 

Banyó Sándor hangsúlyozta, fontos lenne  megérteni, hogy a mentőmellény egyáltalán nem ciki, hanem sokkal inkább vagány. Külön kiemelte, azok is felveszik, akik egyébként magabiztosan tudnak úszni, például a vízimentők, profi vitorlázók se szállnak anélkül vízre. A vízimentő arról beszélt a Telexnek, hogy szerinte ugyanolyan szemléletformáló kampányra lenne szükség, mint ahogy az autókban is kötelező biztonsági övet használni.

(Kiemelt kép: illusztráció, Fotó: pixabay.com)

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.