Elhunyt Morcsányi Géza

Elhunyt életének 71. évében, 2023. január 4-én Morcsányi Géza műfordító, dramaturg és szerkesztő, a Testről és lélekről című film férfi főszereplőjét alakító művész.

2023. január 5., 07:23

Szerző:

Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született Budapesten. 1971–1977 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre járt, majd fővárosi (Radnóti Miklós Színház) és vidéki (Pécsi Nemzeti Színház, Győri Nemzeti Színház, szolnoki Szigligeti Színház) színházaknál dolgozott dramaturgként 1977 és 1988 között – emlékezik meg róla a Fidelio.

Ezek után az Interpress magazin szerkesztőjeként, majd az IPC Könyvkiadó munkatársaként dolgozott, majd a Magvető Kiadó igazgatójaként folytatta munkásságát 1995 és 2015 között. A Jászai Mari és Gemini díjas Morcsányi 2004-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is átvehette. 

A Testről és lélekről főszerepét is alakította

A szélesebb közönség Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, 2017-ben bemutatott film férfi főszereplőjének, Endrének a megalakításában ismerhette meg. A film elnyerte az Arany Medve díjat, és 2017-ben Oscar-díjra jelölték.

Morcsányi Géza a bemutató után így nyilatkozott a Fidelionak: 

„Mikor eldőlt, hogy Enyedi Ildikó nekem akarja adni a szerepet, részt vettem a többi szereplő kiválasztásában is, hogy lássuk, hogyan illeszkedünk egymáshoz. Szokatlan, de nagyon jó élmény volt. Sok emberrel, akiket azelőtt ismertem, most teljesen más körülmények között találkoztam. Leültünk és összemondtuk azt a másfél oldalas jelenetet, amit a rendező kiválasztott. Nekik játszaniuk kellett, én pedig csak csináltam, amit azt gondoltam, hogy csinálnom kell, hiszen én nem vagyok színész.

Katartikus tapasztalat volt teljesen szokatlan szerepből belenézni az ismerősök szemébe.”

 (Kiemelt képünk: Morcsányi Géza dramaturg, műfordító a Testről és lélekről című filmjének bemutatója alkalmából tartott fotózáson a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2017. február 10-én. Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)