Elgurult a Fidesz gyógyszere, a kormánypárt újra megvédte Nikola Gruevszkit, az elítélt bűnözőt

2018. november 16., 17:30

Szerző:

„Teljesen természetes, hogy egy baloldali kormány által fenyegetett és üldözött néppárti politikus számára lehetővé tették a menekültügyi kérelem benyújtását. Magyarországra egy olyan politikus menekült, akit egy Soros György által támogatott szocialista kormány üldöz és fenyeget. Vannak szocialista kormányok, például Málta, ahol újságírókat gyilkolnak meg és vannak szocialista kormányok, ahol (sic!) fenyegetik az elődeiket. Magyarországnak van egy töretlen joggyakorlata, a valóban üldözötteknek menedéket ad, ez Nikola Gruevszki esetében még nem dőlt el, a kérelem elbírálása a hatóságok feladata.”

A fenti szöveget a Fidesz adta ki közleményként, s noha soraik épp ésszel nehezen felfoghatók, különösen annak fényében, hogy eddig még egyetlen magyar kormányzati szereplő sem mert a jogerősen elítélt, szökésben lévő macedón exkormányfő pártjára állni a nyilvánosság előtt, a Fidesz láthatóan szintet lépett az ügyben. Korábban Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója is megvédte Gruevszkit az állítólagos üldöztetéstől, amely Macedóniában várna a politikusra, ami után Gulyás Gergely kancelláriaminiszter inkább elhatárolódott a saját pártjától a a csütörtöki Kormányinfón. De a Fidesz mostani közleménye kínos az Európai Néppárt számára is, amelynek a magyar kormánypárt a tagja, a macedón exkormányfő alakulata, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) pedig társult tag.

Orbán és Gruevszki elválaszthatatlanok 
Fotó: MTI/Soós Lajos

A macedón exkormányfő Magyarország egyik külképviseletén tett szándéknyilatkozatot arra, hogy menedékkérelmet kíván benyújtani, így aztán az Orbán-kormány azonnal biztosított is számára egy diplomáciai autót, amellyel Szerbiából Magyarországra jöhetett. Kovács Zoltán kormányszóvivő a kérelmet azzal magyarázta, hogy Gruevszki szerint nem volt fair a macedón bírósági eljárás és fenyegették az életét.

Csakhogy Magyarországon a menedékjogi eljárást rendkívüli mértékben megszigorították a 2015-ös menekültválság óta. Mivel az Orbán-kormány újra és újra meghosszabbítja a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet, irányadónak azok a törvényi rendelkezések számítanak, amelyek szerint a menedékjogi eljárást a tranzitzónában kellene lefolytatni, vagyis ha Gruevszki tényleg Budapesten tartózkodik, akkor vissza kell vinni Tompára vagy Röszkére. 

Azt, hogy a szökésben lévő macedón exkormányfő és elítélt bűnöző Budapesten várhatja ki a menedékjogi eljárás végét, és nem valamelyik tranzitzónában, a kormányzati kommunikáció azzal magyarázza, hogy Gruevszki tíz évig volt miniszterelnök, és ez egy különleges helyzet, amely különleges elbírálást érdemel. Macedónia azonban a magyar jogszabályok szerint biztonságos országnak számít, állampolgárainak Magyarország nem ad menedékjogot. Az utolsó macedón kérelmet 2015 nyarán adták be, de a hatóságok azt is elutasították. 

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. Alakulata, a jobboldali a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) mellett Orbán Viktor is kampányolt, de a VMRO-DPMNE végül sima vereséget szenvedett az akkori választásokon. Magyarország egyébként neki köszönheti a Stop Soros kampányt is, hiszen az amerikai magyar üzletember ellen először Macedónia indított gyűlöletkampányt ilyíen néven, a szlogent is Gruevszki találta ki, aki a politikai tanácsadónak ugyanazt a néhai Arthur Finkelsteint alkalmazta, akit Orbán is.

A volt macedón miniszterelnököt azért ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre, mert 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest magánhasználatra.

Jankuloskát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, ő hat évet kapott. A Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. 

A Fidesz szerint tehát ez az ember védelemre szorul Magyarországon.