Elfogyott Budapest pénze

Hónap végéig tarthat a pénzhiány.

2021. szeptember 15., 09:38

Szerző:

Elfogyott az önkormányzat összes működésre fordítható állampapírja és készpénze is. Így hozzá kellett nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez az intézmények és a hivatal fenntartása érdekében.

„Az iparűzési adó csütörtökön kezd érdemben befolyni az önkormányzathoz, ezt sürgősséggel vezetjük át a számlánkra. Minél előbb visszatöltjük a hitelkeretet, annál kevesebb kamatot kell fizetnünk” – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának.

Az iparűzési adószámlára beérkező összeget a hó végi állapot alapján kell 46-54 százalékos arányban szétosztani a kerületek és a főváros között. Ez október legelején biztosan meg is történik – mondta Kiss Ambrus. A pénzhiány legfeljebb szeptember végéig tart, de a főpolgármester-helyettes bízik benne, hogy előbb is véget érhet.
A csőd elkerülése végett a Fővárosi Közgyűlés augusztus végi ülésén 65 ponton módosították az idei költségvetést. A korrekció olyan tételekre is vonatkozik, mint egy 9 millió forintos.

De így is maradt két nagy kockázati tényező. Az egyik a 12 milliárd forintos közösségi közlekedésre járó támogatás, amely még mindig nem érkezett meg. A másik kockázati tényező a járvány. Egyelőre nem lehet megbecsülni a negyedik hullám intézményekre és a közösségi közlekedésre gyakorolt hatásait.

(Kiemelt kép: Parlament és a Lánchíd látképe a Gellért-hegyről, 2020. november 1-jén. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.