Elfogyott a magyar krumpli, iszonyatosan elszabadultak az árak

2019. január 30., 09:52

Szerző:

Általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés, az ok a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség – mondta a Világgazdaságnak Tasnádi László, a komáromi Solum Zrt. burgonyatermesztési igazgatója.

Mostanra a hazai burgonya gyakorlatilag elfogyott, az árak a magasba szöktek.

Fotó: Pixabay

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben

a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

A rossz időjárás miatt a nagy európai burgonyatermesztő országokban is kevesebb termett, Franciaországban például 30 százalékkal lett kisebb a jó minőségű áru mennyisége.

A KSH szerint 1960-ban még hárommillió tonnás volt a termés, ez 1990-ben 1,2 millióra, a 2000-es évek elejére 780 ezer tonnára csökkent. Üzemi méretekben mostanában 200 ezer tonna termést takarítanak be – írja a lap.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.