Elemezték a beszédeit, Palkovics László hárít, általánosságokat mond vagy valótlanságot állít, ha az MTA-ról beszél

2019. március 20., 12:48

Szerző:

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) munkatársai elemezték Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyilatkozatait, amelyekkel a Magyar Tudományos Akadémia drasztikus átalakítását magyarázta. Ebből az derül ki, hogy a miniszter megnyilvánulásai igen zavarosak az ügyben – írja a 444.

Fotó: Bazánth Ivola

A szövegelemzéshez a 888, az egykori Magyar Idők.hu, az Origo és az Index összes olyan cikkét felhasználták, amelyekben szó szerint idézik Palkovics Lászlót az MTA átalakításával kapcsolatban, 2018. június 1. és 2019. február 9. között.

  • A miniszter az MTA érveit rendszerint olyan válaszokkal hárítja, mintha ő lenne az áldozat ebben a helyzetben, mintha a tudósok rátámadtak volna.
  • A mai napig nem világos, hogy mi az Orbán-kormány terve az intézménnyel, illetve milyen formában működhet tovább. Azt már tudni, hogy a kutatóintézeteket leválasztják az MTA-ról, csak azt nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent. Amikor Palkovics László a tervekről beszélt, akkor nem azt mondta, hogy mi lesz, hanem hogy mi nem lesz. Például hogy nem lesz államosítás, és nem sérül az MTA autonómiája. Vagyis inkább tagadja a kutatók aggályait, mintsem kifejtené, hogy mi várható.
  • Nyilvánosan viszont már nem nyugtatgat, hanem inkább fenyeget, és nyilvánvaló teszi, hogy mindenképpen keresztül viszi a terveit, ha kell, törvénymódosítással, ezért nincs értelme az ellenállásnak.
  • Amikor nem tagad, akkor leginkább általánosításokat fogalmaz meg arról, hogy mit akar másképp csinálni.
  • A CRCB Palkovics László nyilatkozatai arra a két fő tételre épülnek, miszerint az akadémiai kutatóhálózat nem elég hatékony, és az intézményhálózat és finanszírozása régóta változatlan. Emiatt pedig véleménye szerint át kell alakítani az intézményhálózatot és a finanszírozást, és akkor hatékonyabb lesz. Ami egyrészt nem igaz, mivel legutóbb 2012-ben szervezték át alapjaiban az MTA struktúráját, másrészt nincs alátámasztva, hogy a finanszírozási átalakítás nyomán növekszik a hatékonyság.

A szervezet szerint a miniszter kommunikációs technikájának az az értelme, hogy lassítja a másik oldalt, mivel megy az idő azzal, hogy az MTA megpróbálja kibogozni, mi a kormányzati szándék. Emellett meg is osztja őket, mivel a különböző megfejtések képviselői egymással kezdenek el vitatkozni. Sőt, nem kell adatokon alapuló, konkrét vitát folytatnia, elég, ha ehelyett az érzelmekre és hangulatokra koncentrál.

Az MTA és az ITM közötti vita tavaly nyár óta folyik. Az ügy most ott tart, hogy az MTA elnöke a miniszterrel közösen szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben Lovász László tudomásul vette a kormány szándékát, miszerint leválasztják a kutatóhálózatot az intézményről. Az MTA tárgyalódelegációjának egy levele szerint a miniszter gyakorlatilag megzsarolta az MTA-t.