Elárulta a kormány, hogy miért vonták vissza a névtelen adományozást tiltó rendeletet

Azért törölték a szabályozást, hogy mindenki számára megismerhetővé, átláthatóvá váljon a civil szervezetek gazdálkodása.

2021. július 17., 19:20

Szerző:

Az ATV szombaton megkérdezte a Miniszterelnökséget, miért vonták vissza a névtelen adományozás tilalmáról szóló rendeletet. Mint ismert, két hete adott ki a kormány egy rendeletet, amelyben kötelezte a civil szervezeteket, hogy évente tegyék közzé az adományozóik nevét. A pénteki Magyar Közlönyből azonban kiderült, hogy eltörölték ezt a rendeletet. A Miniszterelnökség a következőkkel indokolta a döntést:

„Ahogy azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón egyértelművé tette, a jelenleg hatályos civil törvény az Európai Unió Bíróságának ítéletével összhangban áll. A rendelet azonban nem ezért vontuk vissza. A kormány célja olyan adományozási környezet megteremtése, amely mindenki számára megismerhetővé, átláthatóvá teszi a civil szervezetek gazdálkodását.”

A lap emlékeztet, 2017-ben már elfogadtak egy törvényt, amelyben a „külföldről támogatott szervezet” címkét kellett megadniuk azoknak a civil szervezeteknek, amelyek egy év alatt 7,2 millió forintnál több pénzt kaptak külföldről, és név szerint be kellett számolniuk a külföldi támogatóikról. Az Európai Bíróság döntése szerint a civiltörvény összeférhetetlen volt az uniós joggal, így a kormány visszavonta azt idén májusban.

(Kiemelt kép: Civil tüntetés a Hősök terén. Fotó: 168.hu)