Egyre több gyerek kerül lélegeztető gépre

Leginkább elhízott gyerekek, de eddig még mindenkit sikerült megmenteni.

2021. április 6., 21:19

Szerző:

Kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mind a járvány korábbi szakaszaiban – mondta az ATV Híradójának Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Az orvos azt is közölte, hogy a szövődmények miatt gyerekek is gépi lélegeztetésre szorulnak, de eddig mindenkit sikerült megmenteni.

Velkey György az ATV Híradójának elmondta, sok vidéki kórház vezetőjével beszélt: „azt látjuk országszerte, hogy a harmadik hullámban a vírusnak alapvetően az a sajátsága, hogy gyorsabban terjed, sokkal több a gyerek, az olyan is, aki kórházi kezelést igényel.”

Előfordult olyan eset, hogy nem invazív lélegeztetést kellett alkalmazni, leginkább elhízott gyerekeknél, kamaszoknál, hiszen náluk is rizikófaktor a magasabb súly. Illetve gyerekeknél létezik egy másik betegség is: a sokszervi gyulladásos betegség, ami egy hónappal az akkut fertőzés után jelentkezik. „Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegzetezést is átmenetileg, de ezeket a gyerekeket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk” – mondta el az ATV-nek Velkey.

Az orvos szerint a gyerekek oltása azért lenne indokolt, mert köztük széles körben terjed a vírus, a felnőtteket sokszor ők betegítik meg. „A láncot meg kell szakítani. Van már, ahol 12, és van, ahol 6 éves kor felett lehet adni oltóanyagot” – magyarázta a Bethesda főigazgatója.

„Néhány hónap múlva ott leszünk, hogy a gyerekek is olthatóak lesznek” – jelentette ki az orvos.

Az iskolák április 19-ei nyitása kapcsán megjegyezte, hogy nehéz kérdés mindenkinek, van előnye és hátránya is. Szerinte április 19-re a járvány elindul lefelé, és akkor már nem lesz ennyire intenzív a vírus. A szabályokat be kell tartani gyerekeknek is, a maszkot hordani kell, kezet kell mosni, szellőztetni, tartani a távolságot – mondta Velkey az ATV Híradójában.

 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.