Sereghajtóvá válik Magyarország az uniós átoltottsági rangsorban

Már csak a 18. helyen vagyunk az EU27-ben.

2021. szeptember 25., 21:02

Szerző:

Ha nem oltakoznak továbbra is a még be nem oltott emberek akkor a középmezőnyből a sereghajtók közé kerülhet Magyarország. Ahogy az utóbbi hetekben folyamatosan, úgy az utóbbi hét nap alatt is hátrébb csúszott az ország a listán az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) friss adatai szerint. A teljesen átoltott – azaz két dózist kapott – felnőttek körében egy héttel ezelőtt még a 17. volt Magyarország, most azonban már csak a 18-ik helyre sorolta hazánkat az ECDC – írja Népszava. 

Hét állam érte el az EU-ban a 80 százalék feletti átoltottságot, addig Magyarországon csak az emberek 65,9 százaléka vette fel eddig a második adag vakcinát, jóval az uniós átlagon alul, amely 72,5 százalék lenne. 

A megrekedt oltási program ma már mind inkább megmutatkozik a járványügyi adatokban is. Közben folyamatosan nő az új regisztrált fertőzöttek száma egy nap alatt 531 esetet igazoltak. Továbbá nő a halálos esetek száma is, a tegnapi adatok szerint összesen 6-an haltak meg a vírus okozta betegségben. Kórházban 438 koronavírusos pácienst ápolnak, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

Egyelőre a kormány nem tesz lépéseket a vírus megakadályozásában, Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a közmédiában arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatti újabb lezárások igazságtalanok lennének azzal a 6 millió emberrel szemben, akik beoltatták magukat, ezért ha lesz is bármilyen korlátozás, akkor a védettségi igazolványhoz való visszatérést javasolja. Azt már megtanultuk, hogy csak az oltás segít. A probléma az, hogy van olyan magyar, aki ezt elhiszi és van, aki nem – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, az előbbiek az oltás révén biztonságban vannak, baj az utóbbiakkal van, mert ők életveszélynek, legalábbis egy súlyos betegségnek teszik ki magukat – tette hozzá a miniszterelnök.

 

(Kiemelt képünk: Hepp-Ferenczi Anita csoportvezető asszisztens előkészíti az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját az oltás napján a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 5-én. Nyíregyháza. Fotó: Balázs Attila/MTI)