Egyre inkább trükközni kényszerülnek a kétségbeesett benzinkutasok

Egy OMV-partner megpróbálta meghekkelni a rendszert, de nem jött be.

2022. február 15., 20:10

Szerző:

Az elmúlt napokban több hazai töltőállomáson is belefuthatott az ember olyan esetekbe, hogy csak korlátozott mennyiségben lehetett benzinhez, vagy épp gázolajhoz jutni. A Vezess.hu szerint sok esetben 10 liter környékére korlátozzák az egyes kutatok a vásárolható mennyiséget, azonban egyik olvasójuk egy olyan képet juttatott el hozzájuk, amelyen az látható, hogy egy OMV-töltőállomáson 5 liter volt a dízel korlátja.

Emellett egy olyan transzparenst is kiraktak, amelyen arra kérték a fogyasztókat, hogy a benzinár-stop május közepéig meghosszabbított végéig az állami tulajdonú MOL töltőállomásain tankoljanak. Mint később kiderült, egy olyan OMV-partnerről van szó, aki úgy helyezte a kútoszlopokra az üzenetet, hogy előtte nem egyeztetett központtal. Fel is szólították, hogy távolítsák el a feliratot, ami azonnal meg is történt.

A benzinkutak keze igencsak meg van kötve a kormány által hozott hatósági ár és a köré épített jogszabályok miatt.

A hatósági árak okozta veszteség miatt ugyanis nem lehet csak úgy bezárni egy kutat, nem lehet korlátozni a kiadott mennyiséget sem. Ellenkező esetben a dolog bírságot vonhat maga után, vagy a kormány elrendelheti, hogy más üzemeltesse tovább azt adott töltőállomást. Legalábbis így volt eredetileg, azonban a tegnapi nap folyamán a NAV közleménye szerint a veszteséggel működő kút üzemeltetését szüneteltetheti a tulajdonos, ha akarja, de ezt 24 órával előtte jelentenie kell az adóhatóságnak.

A portál hozzáteszi, a hatósági árazás legfőképp nem az anyavállalatokat veszélyezteti, hanem azokat a vállalkozókat és alkalmazottakat, akik a kút üzemeltetését végzik.

 

(Kiemelt kép: Az OMV Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Budapesten 2021. november 15-én. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)