Egymillió forintos jutalmat kap az NVI elnöke

2018. április 9., 15:28

Szerző:

Egymillió forint jutalmat kap a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona a vasárnapi országgyűlési választások lebonyolításáért. A pénzt államtitkári fizetésén felül kapja, és nem mond le róla – írja a hvg.hu.

Vasárnap sok helyen az átjelentkező szavazók hatalmas sorokban, több órán át várakoztak arra, hogy szavazhassanak. Emiatt az NVI-t és az elnököt is sokan kritizálták. A portál megkérdezte Pálffyt, hogy lemond-e a jutalomról. Az elnök még nem döntötte el, de nem tartja magát felelősnek a hibákért.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Már a választás végén tartott sajtótájékoztatón is feltették a kérdést neki és Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság elnökének, hogy éreznek-e felelősséget amiatt, hogy az átjelentkezők esetében nagyon hosszú sorok alakultak ki több választókerületben. Mindketten elhárították ezt, és azt mondták, hogy nem rajtuk múlt, felkészültek, és mindent megtettek a megméretés gördülékeny lebonyolításáért. A két legtovább nyitva tartó szavazókör a VI. kerületi Eötvös utcai és a XI. kerületi Bocskai úti választóhelyiség voltak.

Az átjelentkezők magas száma miatt ezért a választási eredmények is késtek, mivel aki 19 óráig beállt a sorba, az voksolhatott. Az első eredmények így fél tizenegykor érkeztek meg.

Egy januári igazságügy-miniszteri rendelet rögzítette, hogy az NVI elnöke egymillió forint jutalomban részesül a munkáért. A pénzt plusz juttatásként kapja 1 millió 670 ezer forintos államtitkári fizetésén felül. 

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.