Egyetlen javaslat sem érkezett eddig a kormányzati rozsdabizottsághoz

Az ötfős testületnek így még nem volt miről döntenie.

2021. május 17., 10:37

Szerző:

Még egyetlen barnamezős akcióterületre vonatkozó kezdeményezés vagy javaslat sem érkezett a kormány által felállított Rozsdaövezeti Bizottsághoz, így nem is volt miről döntenie az ötfős testületnek – válaszolta a Népszava megkeresésére a bizottságot létrehozó Miniszterelnökség. A portál szerint mindez azért is meglepő, mert bárki tehet javaslatot: magánemberek, fejlesztő beruházók és települési vagy kerületi önkormányzatok is kérhetik a rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítást.

A fővárosi önkormányzat barnamezős kataszterében összesen 2945 hektár, azaz több mint 4200 focipályányi elhagyatott gyártelep, régi vasúti üzem és bánya szerepel. A fővárosi önkormányzat még decemberben kapta meg a javaslatot a tervezett akcióterületekről a Budapest Fejlesztési Központtól (BFK), amelyet véleményezett is a városvezetés. Elküldték az azonnali akcióterületek kijelölésére vonatkozó javaslatukat is, de választ nem kaptak.

Helyette a sajtóból értesültek a területkijelölő állami rozsdabizottság felállításáról. Ezt Karácsony Gergely zokon is vette, ugyanis szerinte "megint a budapestiek feje felett, a fővárosi önkormányzat nélkül terveznek dönteni arról, milyen beruházások valósuljanak meg a városban." A Miniszterelnökség szerint az önkormányzatok bevonása a döntéshozatalba összeférhetetlen lenne, ugyanis az nem elvárható, hogy egy javaslattevő önkormányzat objektíven döntsön a saját maga által javasolt területről és fejlesztésről.

A portál arról is beszámolt, hogy a testületbe egyébként az egész programot kitaláló Fürjes Balázs sem került be, akitől legutóbb a Diákváros projektet vették el, hogy Palkovics László kormánybiztosként szabadon levezényelhesse a kínai Fudan Egyetem budapesti campusépítését. A bizottság elnöke Füleky Zsolt lett, a Miniszterelnökség építészeti helyettes államtitkára

(Kiemelt kép: A Nagyvásártelep központi épülete Budapesten 2021. április 27-én. A déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a diákvárostól - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete nemzetközi építészeti tervpályázat eredményhirdetésén. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.