"Egyetlen élet megmentése a H1N1 vírussal szemben 200-800 millió forintba kerül"

Feljelentést tett közveszéllyel való fenyegetés miatt ismeretlen tettes ellen az egészségügyi miniszter. Ez volt Székely Tamás válasza az interneten terjedő, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója szerint is minden alapot nélkülöző áltudományos levelekre, híresztelésekre. A H1N1 vírus időközben a politikát is "megfertőzte". A szélsőjobb az oltások, a Fidesz és az MSZP egymás ellen agitál. Idő közben az új influenza magyarországi áldozatainak száma háromra emelkedett.

2009. október 9., 08:34

Meghalt az új típusú influenza harmadik magyarországi áldozata. Ezt jelentette be tegnap az egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Az elhunyt egy fiatal nő, akit daganatos betegség miatt kezeltek; kemoterápiás és sugárkezelést kapott, ezért a különösen veszélyeztetett csoportba tartozott - mondta Székely Tamás. Az, hogy a nő fertőzött volt, csak a múlt heti halálát követő boncoláskor derült ki. Székely Tamás eközben közveszéllyel való fenyegetés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Az egészségügyi miniszter az új influenza elleni vakcinával kapcsolatban az interneten és a sajtóban terjedő hamis, alaptalan állításokkal szemben lépett fel. A tárca szerint a légből kapott információk szándékos terjesztése megvalósíthatja a közveszéllyel fenyegetés, illetve a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűncselekményét. Az egyre szélesebb körben terjedő rémhírek emellett elbizonytalanítják a lakosságot, ami végső soron a járvány elleni védekezés sikerét kockáztatja. A tárca közleményében kiemelte: az oltóanyagok gyártása a szigorú nemzetközi és hazai előírások szerint történik és a hazai vakcina minden szükséges klinikai vizsgálaton megfelelt - írta a Népszava.

Nem szerencsés, ha ez politikai kampány kérdése

A miniszter feljelentése nem az első jele annak, hogy a H1N1 vírus elleni harc egyre inkább politika színezetet ölt. Szerdán például Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke valamint párttársa, a debreceni polgármester, Kósa Lajos támadta élesen a szocialista Oláh Lajost, amiért a Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselő levélben tájékoztatta a lakosságot az új típusú influenzáról, a védekezés lehetőségeiről. Mikola szerint a kormánypárti politikus levele nagyban hasonlít az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kiadványaira, de formája mégis arra utal, hogy az "politikai kampány-ízű" hirdetés. Az államtitkárt megdöbbentette, hogy "a közfeladatait ellátó országgyűlési képviselő olyan tájékoztatóját támadják politikai indíttatásból, amely a lakosság egészségének megőrzéséhez járul hozzá". Oláh Lajost egyébként közvetve az egészségügyi bizottság szocialista elnöke is védelmébe vette. Kökény Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben politikai mondanivaló nem szerepel egy-egy ilyen levélben, akkor nem lát kivetnivalót abban, ha egyéni képviselők felhívják választóik figyelmét az influenzaügyre. Azt persze ő is elismerte: nem szerencsés, ha ez politikai kampány kérdése. Hozzá hasonlóan Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos is leszögezte: a vírusnak nincsen párttagkönyve. Arra válaszul pedig, hogy a Fidesz felszólította az ÁNTSZ-t, határolódjon el Oláh levelétől, Kovács kijelentette: a tisztiorvosi szolgálatnak nincsen politikai tartalmú hírlevele, nem is lesz. Egyúttal közölte, hogy a Mikola István által felvetett ügyet meg fogják vizsgálni.

A H1N1 vírus elleni védőoltás körüli vitába nemrég a szélsőjobb is bekapcsolódott. Gyenes Géza, a Jobbik egészségügyi kabinetjének vezetője egy tévéműsorban beszélt arról, hogy nem oltatja be magát. Mint mondta: orvosként kifogásolja az oltás bevezetésének módját, a vakcina gyártásának és az engedélyezésének körülményeit. A politikus egy másik nyilatkozatban pedig felelevenítette, hogy az Egyesült Államokban 1976-ban már felütötte a fejét a sertésinfluenza, és ugyanilyen kampány hatására tömegesével oltatták be magukat az emberek. Az eredmény az lett, hogy harmincan meghaltak és több százan lebénultak a Guillain-Barré szindrómában. Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója ugyanakkor lapunknak cáfolta a rémhíreket: az interneten terjedő pánikkeltő, áltudományos összefoglalók minden szakmai alapot nélkülöznek. Azt azonban tudni kell, hogy mindig minden gyógyszernél mérlegelni kell, hogy az alkalmazásból származó előny, avagy a kockázat mértéke a nagyobb, ezt pedig az orvosnek kell eldöntenie. A jelenség egyébként nemcsak Magyarországra korlátozódik. Társadalmi, politikai, és nem mellesleg szakmai viták dúlnak világszerte a védekezés módjáról, az oltás kockázatairól. Ebben a helyzetben talán nem is meglepő, hogy a határtalannak tartott internetet sokan a pánikkeltésre használják fel.

Politikai küzdelmek részévé válik

Zsolt Péter médiaszociológus szerint a vakcinával szemben természetes a bizalmatlanság, mert sokan emlékeznek a hetvenes évekbeli amerikai járványra. Akkor az ellenanyag sokkal több megbetegedést okozott, mint maga a vírus. Szerinte ha nem emlékeznénk ilyen esetre vagy esetekre, akkor nagyobb lenne a bizalom, így viszont különböző ideológiákat gyártanak a vakcina egészségromboló hatásairól. Ebből a szempontból a média csapdahelyzetben van, mert ez a téma rendkívül nagy presztízsű információkat termel, amelyeket közzé kell tennie. Arról, hogy mi volt rémhír az oltóanyaggal kapcsolatban, majd akkor lehet biztosat tudni, ha az influenzajárvány lecsengett - tette hozzá a szakértő.

Juhász Attila, a Political Capital elemzője ugyanakkor arra mutatott rá, hogy ami az új védőoltás körül a közbeszédben zajlik jó példája annak, hogy egy sokakat érdeklő, a média által is első helyen kezelt ügy sokszor óhatatlanul a politikai küzdelmek terepévé válik. Az elemző úgy fogalmazott: politikai szempontból érthető, ha a nyilvánosság előtt vita zajlik a politikai szereplők között, vagy adott esetben a kampány részévé válik a kérdés. Ekkor a kormány érdeke nyilvánvalóan az, hogy a megoldó szerepben lépjen fel és megnyugtassa a lakosságot, az ellenzék érdeke pedig az, hogy a kormányt a helyzet megoldására képtelennek látassa. Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője viszont úgy látja: a H1N1 vírus elleni védőoltás mellett egy elég széles politikai egyetértés van. A nagy pártok támogatják a vakcina beadatását, és a járvány hatékony megelőzését. A politológus szerint Oláh Lajos és a Fidesz közötti konfliktus "vihar egy pohár vízben" típusú eset, melyet mindkét fél részéről kommunikációs hibák jellemeznek. Oláh természetesen konzultálhatott volna az ÁNTSZ-szel, mielőtt kiad egy szórólapot, a fideszes politikusok pedig növelhetik a meglévő bizonytalanságot, ha hagyják, hogy a járványmegelőzés politikai csatározások felületévé váljon - írta a Népszava.

A bulvársajtóban látott napvilágot tegnap az a rémhír, miszerint az oltóanyagtól rosszul lett és vért hányt egy idős asszony. A nő egyidejűleg kapta meg a normál influenza elleni védőoltást és az új vírust megakadályozó vakcinát, az ügyeletes orvos pedig a H1N1-vakcina szövődményének gyanújával küldte kórházba. A kórház közleménye szerint a védőoltás és a klinikai kórkép között nincs összefüggés. Az interneten terjednek olyan információk is, amelyek szerint a halálos esetek egy százalékát lehet csak megelőzni a védőoltás segítségével. A szerző ezért arra következtet, hogy "egyetlen élet megmentése a H1N1 vírussal szemben 200-800 millió forintba kerül".