Egy fok volt hajnalban ezen a településen

Június ide vagy oda, az északi településeken meglehetősen hideg volt a vasárnapra virradó éjszaka.

2023. június 4., 07:30

Szerző:

Az északi tájakon az Időkép több mérőpontján az 5 fokot sem érte el a minimum-hőmérséklet. Nem meglepő módon, már máskor is volt ilyen, a legalacsonyabb értéket Zabarban mérték a műszerek, ahol 1,1 fokig hűlt le a levegő.

Zabart követte Etes és Tardona 2,6 és Bükkszenterzsébet 2,9 fokkal.

A didergős júniusi reggel ellenére sem került veszélybe a -0,4 fokos, Pallagon mért napi hidegrekord, mely már 105 éve tartja magát.

A jelentős hőmérsékleti csökkenés a pénteki hidegfront mögött a Kárpát-medencébe beáramló szárazabb, hűvösebb levegőnek köszönhető. Ez a légtömeg került éjjel nyugalomba felettünk és okozott hideg reggelt a szélcsendes, derült tájakon.

(Fotó: MTI/ Varga György)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.