Egy amerikai civil szervezet szerint tovább süllyedt a magyar demokrácia helyzete

A Freedom House nevű amerikai szervezet felmérése szerint Magyarországon tovább romlott a demokrácia helyzete. A világban már 17 éve megfigyelhető a szabadságszint lassú romlása.

2023. március 9., 15:58

Szerző:

A Freedom House amerikai civil szervezet felmérése szerint tovább romlott Magyarországon a demokrácia helyzete – írta a Telex. A szervezet jelentése szerint már 17. éve világszerte romlik a demokrácia, de a folyamat lassulóban van, és több pozitív példát is kiemelt a demokratikus átalakulásokra.

Kolumbia, Kenya és Malajzia ezek között volt – igaz, vitatott volt a választások menete, a hatalom átadása békésen zajlott le. Nyugat-Afrikában azonban tavaly több puccs is történt, a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések és a sajtószabadság helyzete viszont a Freedom House szerint aggodalomra adnak okot.

A középmezőny alját erősítjük

A legszabadabbnak 100 ponttal Finnország, Norvégia és Svédország számítanak, a lista másik végére pedig Észak-Korea, Eritrea, Türkmenisztán, Dél-Szudán és Szíria került. Az Axios rámutat, hogy a szervezet Kínát és Szaud-Arábiát a legrosszabbak között is a legrosszabbnak nevezte. 

Magyarország a Románia és Panama szabadságszintjén mozgó Egyesült Államoktól is lemaradt, 66 ponttal tovább rontotta a felmérésben elért eddigi eredményeit. Bulgária 79, Románia 83 ponttal vert minket, Észak-Macedónia, Albánia és Montenegró is előttünk áll. A Freedom House Magyarország eredményét azzal magyarázta, hogy 

„Orbán Viktor miniszterelnök pártjának áprilisi választási győzelmét elősegítette, hogy a kormány 2010 óta szisztematikusan aláássa az igazságszolgáltatás, az ellenzék, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlenségét”.

Ezen kívül a Pegasus nevű izraeli kémszoftver politikusok és újságírók elleni bevetését is megemlítették. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Arpad Kurucz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)