Égető szükség volt rá, Orbán Viktor meg is adta a népnek: nemzeti konzultációs központot hoz létre a kormány

2018. július 25., 09:56

Szerző:

Júliustól nemcsak miniszterelnöki megbízott (a stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős Nyitrai Zsolt), hanem külön miniszteri biztos is foglalkozik a nemzeti konzultációk szervezésével – szúrta ki a hvg.hu. A portál által észrevett határozat alapján ráadásul egy önálló Nemzeti Konzultációs Központ is alakul. 

A miniszterelnök kabinetfőnökének a keddi Magyar Közlönyben megjelent utasításából kiderült: a terület miniszteri biztosávé, egyben a megalakítandó központ vezetőjévé 2020 június 30-ig dr. Molnár Balázst nevezte ki Rogán Antal. A miniszteri biztos az utasítás szerint  

  • a) gondoskodik a nemzeti konzultációk előkészítésével kapcsolatos feladatok összehangolásáról,
  • b) gondoskodik a nemzeti konzultációk lebonyolításával kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáról,
  • c) gondoskodik a nemzeti konzultációk lebonyolításában részt vevő állami szervezetekkel történő kapcsolattartásról,
  • d) közreműködik a Nemzeti Konzultációs Központ tájékoztató tevékenységével kapcsolatos feladatok ellátásában.

A miniszteri biztos helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra jogosult, munkáját egy fős titkárság segíti.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A Nemzeti Konzultációs Központ létrehozásának ötletét egyébként már 2015-ben, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré történt kinevezésekor felvetette Rogán Antal. Azt nem tudni, hogy a terv miért váratott magára két és fél évig, ahogy egyelőre azt sem, mekkora büdzséből működik majd.

Idén májusi, újabb miniszteri megbízását megelőző parlamenti meghallgatásán Rogán egyik legfontosabb feladatának nevezte, hogy a konzultációk révén „egyetértési pontokat” alakítson ki a választókkal.

A következő konzultációt a gyerekvállalás témájában indítják el várhatóan ősszel. A stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős Nyitrai Zsolt két hete közben arról beszélt, hogy küszöbön áll egy állatvédelmi témájú konzultáció is.

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.