Átalakul az egészségügy, öt budapesti csúcskórház jöhet

Szétválasztják azokat a kórházakat, amelyeket egy évtizede vontak össze.

2020. november 7., 10:07

Szerző:

Átalakul az egészségügyi rendszer hierarchiája, felértékelődnek a megyei kórházak, ők irányítják majd a városi kórházakat, azok pedig összefogják az alapellátás családi orvosait, praxisközösségeit, járóbeteg-szakrendelőit - erről ír a Népszava Kásler Miklós Emmi-miniszter videóinterjúját idézve. Ezért keresi a megyei, kiemelt kórházak igazgatóját az öttagú bizottsággal, amelybe bár meghívták Kincses Gyula MOK-elnököt, az nem vállalta a felkérést, mert most erre nincs ideje.  

A Népszava úgy tudja, öt csúcskórház működne a fővárosban, kettő-kettő a budai és pesti oldalon, és az ötödik lenne a Honvédkórház. A korábban összekapcsolt kórházakat pedig újra szétválasztják - így például covid-ellátás szakmai centrumát jelentő a Dél-Pesti Centrumkórházból is kiválik az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet. Az utóbbi az egykori Szent László kórház területén működik majd, míg a Dél-Pesti Centrumkórház az egykori Szent Istvánban marad. 

Emiatt aztán több tucat kórházigazgatói pályázatot érvénytelenítettek az utolsó pillanatban.

 

 

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.