Karácsony Gergely bejelentette, milyen feltételekkel támogatja az atlétikai világbajnokság megrendezését

2019. november 25., 16:56

Szerző:

Budapest 2023-ban rendezne atlétikai világbajnokságot. A rendezés jogát elnyerte a város, stadion azonban még nincs. Hétfőn Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Budapest milyen feltételekkel hajlandó támogatni a világbajnokság megrendezését.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy kampányában tett vállalásainak eleget kell tennie, ezért azokat is képviseli, akik Budapesten több zöldterületet és jobb egészségügyi ellátást szeretnének. Akkor támogatja a világbajnokság megrendezését, ha a következő öt pontot teljesíti az Orbán-kormány:

  • Az elkövetkező öt évben költsön 50 milliárd forintot a budapesti járóbeteg- és szakellátásra. Karácsony Gergely szerint budapestiek életének ezreit lehetne megmenteni, ha elég képalkotó berendezés állna rendelkezésre az egészségügyi intézményekben.
  • A stadion megépítésével együtt kezdődjön el a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi.
  • Olyan beruházást szeretne, ami nemcsak az élsportot szolgálja, hanem ami tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott lesz.
  • Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  • A főpolgármester azt is kéri, hogy minderről még idén szülessen kormányhatározat.

 

A döntés azért is egyre sürgetőbb, mivel Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke levélben fordult a budapesti rendezésről szóló szerződést aláíró magyar felekhez, vagyis a magyar szövetséghez (MASZ) és a magyar kormányhoz. Jelezte, november végéig választ vár.

A MASZ holnapján közzétett levél szerint egyetért azzal, hogy Budapest új vezetése kialakítsa álláspontját a világbajnokság rendezéséről, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kérdés nem tűr halasztást, a nemzetközi szövetségnek sürgősen tudnia kell, hogy a városvezetés támogatja-e a világbajnokságot.

„Ha bármilyen okból kifolyólag nem épül fel a központ – ami komoly következménnyel jár a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésére –, haladéktalanul új házigazdát kell találnunk az eseménynek”

– idézte Sebastian Coe-t a MASZ honlapja. A sportvezető megjegyezte, hogy Magyarország már így is késedelemben van az atlétikai központ fejlesztésével.

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A sajtótájékoztatón Baranyi Krisztina azt mondta, hogy Ferencvárosnak nem igazi érdeke, hogy újabb sportlétesítmény épüljön, hiszen a területén van a Groupama Aréna, és ott fog felépülni egy húszezer fős csarnok is. A IX. kerületi polgármester azt várná el, hogy a beruházások a budapestiek érdekét szolgálják, és olyan rendezvényközpont épüljön, amely nemcsak sportcélokat szolgál.

Feltétele, hogy

  • a diákváros koncepció első két üteme valósuljon meg, ami 4000 kollégiumi helyet jelent két éven belül;
  • tárgyaljanak róla, hogy az Országos Széchényi Könyvtár Ferencvárosba költözzön.

A Fővárosi Közgyűlés november 27-én dönt a vébé támogatásáról.

A sajtótájékoztatót követően Hollik István kormányszóvivő azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy a kormány továbbra is várja a ferencvárosi önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés hivatalos döntését az ügyben.