Megnőtt az igény a jódtartalmú készítményekre a Csernobil-sorozat óta, de két gyógyszer most hiánycikk

Két jódpótló gyógyszer jelenleg nem kapható az országban. Nincs olyan készítmény, amely ezeket igazoltan helyettesítheti. Nem tragédia, de kellemetlenséget jelent a betegeknek.

2020. február 10., 09:32

Szerző: Bíró Veronika

Országos hiány van a Jodid 100 és 200-as jódpótló készítményekből. Magyarországon jelenleg nem kapható gyógyszertárban olyan gyógyszer, amely ezt helyettesítené – tudta meg a 168 Óra.

A két gyógyszert strumás betegeknek, jódhiányos serdülőnek, gyerekeknek, terhes nőknek ajánlják. Vényköteles a készítmény, nincs rajta normatív tb-támogatás, de egy 100 tablettát tartalmazó doboz 1100-1700 forintba kerül.

Fél éve hiány van belőlük. A probléma az, hogy a gyógyszertárak nem tudnak helyettesítő készítményt felajánlani. Nincs egészségügyi vészhelyzet, ezt hangsúlyozzuk, azonban aki gyógyszerre szorul, annak problémát jelent, hogy hozzájusson olyan készítményhez, amely biztosan tartalmazza a kálium-jodidot az orvos által javasolt mennyiségben.

A jódot táplálékkal nyeri normál esetben a szervezet. Az a pajzsmirigyhormonok termeléséhez, illetve a pajzsmirigy megfelelő működéséhez elengedhetetlen, de terhesség, szoptatás alatt is fontos. A kétféle Jodid tabletta hatóanyaga, a kálium-jodid a szervezetben kialakult jódhiányt pótolhatja.

A nagyobb online gyógyszertáraknál a Jodid jelenleg nem rendelhető.

Karaba József, a XIII. kerületi Aranykorona gyógyszertár vezetője a 168 Órának azt nyilatkozta, hogy náluk sem kapható a két gyógyszer. Ellenőrizte öt nagy gyógyszerkereskedő készletét, de mindenhol azt írták, hogy tartós hiánycikkek.

Ők 2019. június 11-én kaptak utoljára a Jodid 100-asból, a 200-asból pedig tavaly szeptemberben. Azóta nem tudtak a gyógyszerből rendelni.

– A probléma az, hogy nem tudunk felajánlani a betegnek olyan kálium-jodid készítményt, ami ezt a terméket helyettesíti – hangsúlyozta.

Kapható olyan étrendkiegészítő, amiben szintén 100 mikrogramm kálium-jodid van. Van jódos víz is, illetve az orvos felírhat magisztrális oldatot, amit a gyógyszertár készít el. Ezek is alkalmasak jódpótlásra.

– Az étrendkiegészítőkkel az a probléma, hogy nem garantált az, hogy benne van a 100 mikrogramm kálium-jodid. A gyógyszerek ellenőrzése szigorúbb, tisztább az összetételük

– magyarázta.

A hatóanyag pontosan és klinikailag igazoltan benne van.

– Az étrendkiegészítőknél nincs ilyen. Ott legyártja a cég, és megmondja, mit tartalmaz. Vagy úgy van, vagy nem, senki nem ellenőrzi. Jódpótlásra alternatívát jelent, de a kettő nem ugyanaz – jegyezte meg.

A betegeknek most csak azt tudják mondani, hogy nincsen a készítményekből. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisában nem találtunk a Jodid 100 és 200 tablettáknál helyettesítő készítményt.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Lakatos Péter endokrinológus, a Semmelweis Egyetem professzora szerint azért nincs vész, mert a rövid távú hatása a hiánynak nem érezhető.

– A tartós, éveken keresztül fennálló jódhiány nem jó, mert a jód egy alapvető elem. A pajzsmirigynek szüksége van jódra, hogy pajzsmirigyhormont tudjon készíteni. Enélkül a hormon nélkül pedig nincs élet

– magyarázta.

Elmondta, ha valaki egész életében kevés jódot visz be a szervezetébe, akkor nehezebben tud majd előállítani megfelelő mennyiségben pajzsmirigyhormont a pajzsmirigye. Ilyenkor növekedni fog a pajzsmirigy, ez a jódhiányos struma, vagy golyva, amikor megvastagodik az illető nyaka. A mérettel próbálja kompenzálni a pajzsmirigy a kevesebb jódot, és megpróbál többet „kihalászni” a vérből, hogy legyen elegendő pajzsmirigyhormon. Van, hogy így sem sikerül eleget összeszedni, akkor pajzsmirigy-alulműködés alakulhat ki a szervezetben, de ez ritka.

– A nagyobb gond a golyva, amikor megnő a pajzsmirigy a nyakon, az okozhat nyelési és légzési problémákat. Nem fordul elő, ha valaki pár hónapig nem szed jódot, ez csak sokéves jódhiány következménye lehet

– hívta fel a figyelmet a szakember.

Magyarországon vannak jódhiányos területek, ott elmondása szerint célszerű pótolni a jódot tablettával, jódozott sóval, vagy vitaminokkal. Súlyos jódhiányos vidékeken, ha nincs jódtabletta, vagy nem elegendő a pajzsmirigy növekedésének megállításra, akkor hormont adnak a betegnek. Abban az esetben, amikor kialakult a pajzsmirigy-alulműködés, vagyis nem képes a pajzsmirigy elegendő hormont gyártani. Ez főleg autoimmun betegségek, pajzsmirigy-gyulladás miatt van, vagy például radiojód kezelés után. A jódhiány miatt kialakult alulműködés elég ritka.

Minden fővárosi kerületben legalább egy gyógyszertárat felhívtunk, és vidékieket is véletlenszerűen kiválasztva Debrecentől Zalaegerszegig, összesen 38-at. Ennek eredménye, hogy egy X. kerületi patikában a Jodid 100-asból 6 doboz, a 200-asból 4 doboz volt, egy kecskeméti gyógyszertárban pedig volt még egy a 200-asból. Sehol máshol nem volt a készítményekből.

Eltérőek voltak a tapasztalatok. Egy XIII. kerületi patikában azt mondták, hogy náluk óriási az igény rá, egy II. kerületi patikában pedig folyamatosan keresik a két gyógyszert a vásárlók. Volt olyan patika, ahol nem napi szinten keresik, de jó lenne, ha lenne. Egy székesfehérvári gyógyszertárban folyamatosan rendelnék. Nyíregyházáról azt a választ kaptuk, hogy havonta csak pár ember keresi, mivel a terhesvitaminok is tartalmaznak már kálium-jodidot, ezért egy vásárlókörük gyakorlatilag kiesett. Egy kaposvári gyógyszertárban ugyan nagyon kicsi rá az igény, de épp a hívásunk napján kereste náluk egy amerikai férfi, aki le volt döbbenve azon, hogy Magyarországon nem lehet beszerezni.

Az általunk felhívott gyógyszertárak nagy része viszont azt válaszolta, hogy nem nagyon keresik náluk a két tablettát a betegek.

Csak magánvéleményként mondta az egyik gyógyszerész, hogy a tavaly bemutatott Csernobil című minisorozat óta nőhetett meg az igény a jódtablettákra, náluk nagyon sokan kérték.

Szerinte emiatt elkezdtek raktározni az emberek, és a hirtelen megugró igényt nem tudták kiszolgálni a patikák, illetve a gyártó. Náluk azóta a jódtartalmú étrendkiegészítőkre is nagyobb az igény, ahogy mondta, többszöröse a korábbinak.

Minden országnak kötelessége egyébként, hogy jódot tartalékoljon. Csernobilban például későn vezették be, de ez katonai feladatot jelent, nem közgyógyszertári feladat. Ennek oka, hogy radioaktív sugárzás esetén kálium-jodid tablettákkal lényegesen csökkenthető az a mennyiség, amennyi radioaktív izotópot a pajzsmirigy befogad a vérből.

A két tablettát Magyarországon forgalmazó Merck Kft. azt válaszolta portálunknak, hogy még mindig forgalmazzák a tablettákat, de jelenleg nem elérhetőek azok Magyarországon. Az ellátási hiány gyártási nehézségek miatt keletkezett, de megtették a lépéseket a gyártási folyamatok kijavítására. Azt írták,

várhatóan 2020 második negyedévében lesz újra rendelhető a két gyógyszer itthon.

Az OGYÉI felelősségi körébe tartozik az esetleges hiányhelyzet kezelése. Kérdéseinket elküldtük az intézetnek, január 17-én választ ígértek, de ezt egyelőre nem kaptuk meg. Válasz esetén frissítjük a cikkünket.