Egekbe szökhet a pilótaképzés ára, bajban vannak a repülőiskolák

Az eddigi 120 ezer forint helyett évente kétmillió forintot kell fizetnie egy pilótaképzéssel foglalkozó cégnek, ha engedélyhez akar jutni. A megemelkedett díjat vélhetően a tanulókra hárítják, így a jelentkezők száma jelentősen csökkenhet.

2023. július 24., 09:38

Szerző:

A magyarországi pilótaképzéssel foglalkozó szervezetek szerint a kormány teljesen ellehetetlenítette az üzletágat egy júniusban elfogadott törvénymódosítással – írta meg a 24.hu. Az ok: brutálisan megemelkedtek a tevékenység hatósági engedélyek kiadásáért felszámolt díjai.

A Lázár János által irányított Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) számos díjtételt drágított meg különböző mértékben, két alapvető fontosságú engedély esetében azonban tizenhétszeres, illetve harmincháromszoros lett az emelés mértéke. 

Szokatlan módon a díjemelést a törvénymódosítást megelőző fél évre visszamenőleg is behajtják. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pilótaképzéssel foglalkozó vállalkozásoknak az eddigi 120 ezer forint helyett évente immár kétmillió forintos díjat kell fizetniük azért, hogy a minisztériumhoz tartozó légügyi hatóság emberei évente egyszer látogatást tegyenek náluk, és egy audit elvégzése után a következő évre meghosszabbítsák a tevékenység végzésére kiadott engedélyt.

A repülőorvosok éves felügyeleti díjánál még drasztikusabb a tarifaemelés: ott 60 ezer forint helyett kell kétmilliót fizetni.

A pilótaképző szervezetek szerint ez a példátlan hatósági díjemelés jelentkezik majd a képzés piaci árában is, az áremelés pedig visszavetheti a jelentkezők számát.

Ahogy a gépjárművekre vonatkozó jogosítványoknál, a pilótaengedély megszerzéséhez is kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat, és a gyakorló pilóták számára is kötelező a rendszeres alkalmassági. A 40 és 60 év között pilóták esetében például fél év, a 60 év felettiek esetében pedig mindössze negyed év az orvosi engedély érvényességi ideje. Ezt csak a repülőorvosok adhatják ki. A vizsgálatok a most alkalmankénti 20-30 ezer forint körüli díja előreláthatóan jelentősen megemelkedik majd, mivel az orvosok engedélyei is megdrágultak.

Ezek a hosszabbítási vagy engedélymódosítási eljárások a környező országokban és Nyugat-Európában a most bevezetett díjak töredékébe kerülnek – olvasható a cikkben.

(Kép forrása: pexels.com)

 

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.