Economist: Könyörtelenebb korszakba lépett a magyar politika

A tekintélyes brit gazdasági lap, a The Economist összefoglalót közöl az elmúlt hetek magyarországi eseményeiről, többek között az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton és a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao látogatásáról, a magyar EU-elnökségről, valamint a magyar parlament által meghozott új jogszabályokról.

2011. július 9., 09:16

Szerző:

A lap írása elején a nemrég elhunyt Habsburg Ottóra emlékszik, aki biztos örült volna Horvátország EU-tagságának. A horvát csatlakozási tárgyalásokat sikerült tető alá hozni a magyar soros elnökség utolsó napján, a Fidesz kormány nagy büszkeségére. Ám egy nevét elhallgató diplomata szerint az EU magyarok által elnökölt féléve „vegyes színvonalú szaktudást mutatott”, de menet közben tanultak a magyarok. „Teljesítették főbb prioritásaikat, elérték, amit akartak és nem történtek rettenetes katasztrófák” – idézi a lap a név nélküli diplomatát. Ugyanakkor árnyékot vet a magyarországi elnökségre a Fidesz új médiatörvénye és alkotmánya, melyeket számos fórumon kritikával illettek. A lap emlékeztet Hillary Clinton szavaira, aki az igazságszolgáltatás függetlensége, a szabad sajtó és kormányzati átláthatóság melletti elkötelezettség fontosságát hangsúlyozta.

A cikk szerzője hivatkozik az amerikai Freedom House nevű jogvédő szervezetre, mely szerint "Magyarország demokratikus fejlődésében 1989 óta a legjelentősebb visszacsúszás“ történik, megemlíti a Velencei Bizottság jelentését is, amely aggódik az alkotmány ún. „sarkalatos törvényei” miatt, melyeknek megváltoztatásához kétharmados többségre van szükség, olyan kérdésekben, mint például a nyugdíjak vagy az államadósság. Megszólal a lapban Navracsics Tibor igazságügy-miniszter is, aki szerint az új alkotmányban kettővel kevesebb sarkalatos törvény van, mint a régiben.

Mégis, kételyeket ébresztenek a kínai miniszterelnök Ven Csia-pao magyarországi látogatásának kísérő jelenségei; amikor is a magas rangú vendég vizitje alatt a Bevándorlásügyi hivatalba rendelték a Magyarországon élő tibetieket.

A The Economist beszámol arról az új törvényről is, melynek alapján öt napig vádemelés nélkül fogva lehet tartani egy gyanúsítottat, és az ügyészek választhatják meg, hogy melyik bíróság elé kerüljön az ügy. „Véletlen egybeesés (vagy nem) – folytatja a lap – az NBH volt vezetői, valamint Szilvásy György, a korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc szövetségese ellen indított eljárás.”

Egy régi közvélekedés szerint a Fidesz és az MSZP paktumot kötött, egyfajta meg nem támadási szerződést. Ha létezett is ilyen, ennek ma már vége, és a „magyar politika egy új, könyörtelen korszakba lépett” – zárja összefoglalóját a The Economist.

További Nagy-Britanniával kapcsolatos cikkeket olvashat az

angolosan.huweboldalon.

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.