Cigányok, meghaltok! - kiabálták a Deák téri rasszista tüntetés után bűnügyi felügyelet alá került bántalmazó "megemlékezők"

2020. június 8., 13:26

Szerző: Árpási Bence

Noha őrizetbe vették, nem került letartóztatásba az a két férfi, akiket csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszakkal gyanúsítanak.

A terhelteket a rendőrség a Deák téri vonulás után állították elő, amiért négy férfit bántalmaztak a Nyugati téren, akik közül az egyik könnyű sérülést szenvedett. Ezt követően a rendőrség őrizetbe vette a két férfit.

A Fővárosi Főügyészség kezdeményezte letartóztatásukat, ám ezt végül nem rendelték el – tudtuk meg a vádhatóságtól. Mint írják, „a nyomozási bíró letartóztatás helyett

mindkét gyanúsítottat bűnügyi felügyelet alá helyezte a bíróság,

egyikük Komárom-Esztergom megye, másikuk Budapest területét nem hagyhatja el, és nem vehetnek részt tömegrendezvényeken, megemlékezéseken és tüntetéseken.”

A Fővárosi Ügyészség tájékoztatásából az is kiderül, több embert még keresnek az esettel összefüggésben." Megerősítették, hogy a terheltek etnikai hovatartozásuk miatt bántalmazták a sértetteket.

Úgy tudjuk, a terheltek a

"cigányok, meghaltok!" felkiáltással támadtak rá a sértettekre. 

A Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése a Deák téri késelés á Egy férfit igazoltatnak a Mi Hazánk Mozgalomnak a Deák téri késelés áldozatairól tartott megemlékezése előtt.
Fotó: Kovács Tamás

A végzés nem végleges, mivel az ügyész fellebbezett ellene.

A történteket megelőzően egy

rasszista és törvénytelen felvonulást a rendőrség asszisztálása mellett tarthattak meg a futballszurkolók.

A Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése a Deák téri késelés á
Fotó: Mónus Márton

A nagy vitákat kiváltó eseményről itt írtunk korábban: