Durván beindult Magyarországon a belső migráció

Közel 300 ezren hagyják el otthonukat, és költöznek át más országrészbe belföldön.

2022. február 2., 12:31

Szerző:

Egy ideje már megfigyelhető trend, hogy az ország keleti részéből a nyugatiba vándorolnak át a lakosok hazánkban, hogy jobb megélhetést találjanak maguknak. Ez a folyamat azonban jelentősen felgyorsult az elmúlt évek során, írja a Pénzcentrum.hu. Az elemzés rámutat arra, hogy a települések sok esetben nincsenek rendesen felkészülve az érkezők fogadására, ezért a letelepedés és a beilleszkedés nem mindig problémamentes.

Az elemzés szerint a belső vándorlás Magyarországon 2013-ra érte el mélypontját (192 ezer fő), ezt követően azonban meredek emelkedésnek indult.  2016-ra elérte, majd ezután meghaladta a korábbi csúcsértékét: 2019-ben már 280 ezer fölé emelkedett a számuk. Adatokkal még nem tudják alátámasztani, de a KSH szerint valószínűsíthető, hogy a COVID-19 pandémia  miatt kialakult gazdasági visszaesés az állandó vándorlások számában is megmutatkozik majd.

Az adatok alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből volt a legnagyobb mértékű az elvándorlás.

A KSH lakbérindexéből kiderül, hogy 2021. decemberében az előző évhez képest Nyugat-Dunántúlon 11,6 százalékkal, míg Észak-Magyarországon 5,6 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, tehát az elmúlt években növekvő költözőknek egyre magasabb lakásbérleti árakkal kell számolniuk, ha célpontjuk az ország középső, vagy nyugati része.

(Kiemelt kéünk illusztráció. fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)