Dúró Dóra elvenné a választójogot az analfabétáktól

2019. április 4., 15:27

Szerző:

A Mi Hazánk Mozgalom írni-olvasni tudáshoz kötné a választójogot - közölte az ellenzéki párt elnökhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. Dúró Dóra azzal érvelt, ez elvárható ahhoz, hogy egy polgár kellő felelősséggel vegyen részt a közéletben. A javasolt szabályozást hasonlónak ítélte ahhoz, a Fidesz-kormány által bevezetett intézkedéshez, amely nyolc általános iskolai osztály elvégzéséhez kötötte a jogosítvány megszerzését.

- Nemcsak a tájékozottság hiánya jellemző erre a népcsoportra, hanem az is, hogy könnyen megvásárolható a szavazatuk - tette hozzá.

A Mi Hazánk Mozgalom csak az 1940 után születettek esetében szabná feltételül az írni-olvasni tudást, mondván, a második világháború idején nem minden településen volt biztosított az állami oktatás.

Dúró Dóra – aki először 2017-ben, még a Jobbik politikusaként állt elő az ötlettel – arról is szólt, hogy pártja szerint a szlovák törvényhozás azon döntése, amely megtiltja idegen ország himnuszának eléneklését, a „magyarellenesség olyan mértékét jelenti, amely után nincs hová hátrálnunk”. Felszólítják Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy rendelje be a szlovák nagykövetet, illetve minden nemzetközi fórumon tiltakozzon a döntés ellen a jogszabály visszavonásáig - mondta a politikus, jelezve: a Mi Hazánk tiltakozó akciókba kezd a szlovák nagykövetség előtt, illetve határátkelőkön félpályás útlezárások formájában.

Felszólítják azokat a magyar nemzetiségű képviselőket, akik a szlovák parlament tagjaként megszavazták a javaslatot, hogy adják vissza a mandátumukat, a Most-Híd pártot pedig arra, hogy lépjen ki a szlovák kormánykoalícióból - fűzte hozzá a politikus.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.