Dr. Rusvai Miklós: Ha kismama lenne a lányom, akkor mindenképpen kérném, hogy oltassa be magát

Kinek ajánlott az oltás, és kinek nem. Interjú.

2021. szeptember 24., 15:09

Szerző:

Hatalmas kérdés és még több tévhit arról, hogy vajon veszélyes a kismamák oltása vagy sem. Amerikában még csak hetekkel ezelőtt engedélyezték kismamák oltását, viszont Izrael már az elsők között volt, akik várandós nőket is bevettek az oltási programban. Ők mindenféle következmények nélkül megkapták az oltást. Dr. Rusvai Miklóst kerestük fel a témával kapcsolatban, aki pontot tesz a teóriák végére. 

Az elmúlt vírus hullámok alatt többször terítékre került a terhes nők oltása, egyszer engedélyezték majd mégsem. Mi a jelenlegi a felállás itthon a terhes nők oltásával kapcsolatban? 

Először is azt kell tisztázni, hogy már számos országban engedélyezték a terhes nők oltását, több millió kismamát oltottak már be minden súlyosabb következmény nélkül. A várandósság nem hajlamosító tényező, és mellékhatás sincs több valakinél csak azért, mert várandós. Az első oltásokat Izraelben adták be kismamáknak, és különösebb mellékhatások nélkül lezajlottak, ezek után engedélyezték Magyarországon is a kismamák oltását. Mostanra már több tízezren oltották már be magukat, de különösebb mellékhatásról nem tudunk. 

Hogyan hat az oltóanyag a magzatra?

Semmiféle magzatkárosító hatása nincs a vakcinának, hozzáteszem a vírusnak sincs, tehát jelen tudásunk szerint a Covid-19, nem képes átjutni a magzatba, a placenta nagyon jó gát az anya és magzati vérkeringés között. Tehát, ha a kismama megfertőződik, a vírus akkor sem jut át a magzathoz.

Mely oltásokat vehetik fel a várandósok?

Jelenleg terhesek oltására csak a Pfizer vehető igénybe. Korábban már hasonló technológiával készült oltóanyagokat kipróbáltak ki, például az ebola, vagy más vírusos fertőzések esetében kismamákon. A vizsgálati eredmények a birtokában merték megkezdeni a terhes nők oltását, miután az ilyen technológiával, de más vírusok ellen használt oltóanyagok nem okoztak problémát. Tehát az mRNS technológiával készült oltóanyagok korábban nem bizonyultak magzatkárósítónak, ezután bízva lehetett további oltásokat végezni. De még egyszer megjegyezném a vírusnak nincs magzatkárosító hatása. 

A terhesség mely periódusában ajánlatos felvenni az oltást?

Tulajdonképpen az oltás ajánlott időpontja az a 21. és 32. hét között van. Tehát, ha valaki kicsúszott ebből a periódusból a második oltással, akkor azt javasolták, hogy inkább halassza a szülés utánra. Ennek több oka lehetett: vagy az, hogy az első oltást sem kapta meg időben, vagy az imént említett periódusnak a vége felé kapta meg. Gátló tényezők lehetnek akár másféle betegségek vagy akár utazás, ami miatt nem tudta időben felvenni a második dózist.

Az oltás nem zavarhat be a magzat immunrendszerének kialakulásába?

Mint mondtam, a magzatba az oltóanyag nem kerül át. Az oltóanyag kizárólag az oltás helyén, a környező izom és immunsejtekbe jut be, illetve az úgynevezett regionális nyirokcsomóba. Tehát ha a karba oltják - ahova általában szokták adni - ,akkor a hónalji nyirokcsomóba kerül, de ezentúl az anyai szervezetbe nem jut, tehát a véráramba nem kerül be. Következésképpen a magzatba se juthat át, hiszen az anyai vér az, ami a magzatot táplálja, és az is egy magzati szűrőrendszeren, a placentán keresztül. Ami viszont átjut az anyai szervezetben képződő ellenanyagok, és a magzatot is, majd az újszülöttet is védetté teszik a koronavírus ellen. Tehát az antitestek vagy ellenanyagok átjutnak, maga az oltóanyag soha. 

Háziorvos dönti el, hogy ő maga oltja be a kis mamát vagy elküldi oltópontra? Kinek a döntése?

A Pfizer vakcina 10 adagos kiszerelésben van, és nem minden háziorvos tud már annyi oltandó pácienst összeszedni az adott oltási napra a saját körzetében. Akkor el kell küldeni őket egy oltóközpontba, mert ha az oltóanyagot egyszer felbontják, akkor azt mind el kell oltani. Vagyis ez inkább szervezési kérdés, hogy ki-mikor-miért küldi el oltóközpontba a kismamákat.

A 24.hu hivatkozott egy tanulmányra miszerint a COVID-19 vakcina nem csökkenti a termékenységet, míg több fórumon arról lehet olvasni, hogy cikluszavart idéz elő a vakcina vagy esetleg meddőséget okoz. Önt mit gondol erről? Ajánlja-e az oltást azoknak, akik gyermekvállalás előtt állnak? 

Ennek egy magyarázata van, és ezt nem szabad tagadni, mert a tájékozottság segít csak a fals hírek leküzdésében. Valljuk be őszintén, hogy tízezer oltottból egyszer, cikluszavarokat idézhet elő a Pfizer vakcina, tehát bizonyos mértékig egyes emberekben, de nem tudni előre, hogy kiben. Hormonális változásokat is elindíthat az oltás. Nagyon ritka ez a mellékhatás, de előfordulhat, és az az ok, ami miatt leendő terhességet tervezőknek nem szokták ajánlani. De még egyszer mondom, ez nagyon ritkán fordul elő, amióta a Pfizert alkalmazzák széles e világon mindenfelé számos nő esett már teherbe, akit Pfizerrel oltottak. Viszont az említett cikluszavarok 4-6 cikluson belül helyre jönnek. 

Akinek alapból gondjai vannak a ciklussal, annak is ajánlott a vakcina?

Nem tudjuk, mert ebből még statisztikailag nincs értékelhető mennyiségű adat. Azt, hogy akik eleve valamilyen problémával, esetleg meddőséggel küzdenek azoknál változik-e pozitív vagy negatív irányba az állapotuk oltás után, ezt egyelőre nem tudjuk. Olyanról tudok, aki több gyermekes családanya, és soha nem volt a ciklusával probléma, viszont az oltás után kialakult nála. De négy hónap után megszűnt. Ez azt jelenti, hogy korábban teljesen egészséges, normálisan teherbe eső és a gyermekeit kihordó nőknél is jelentkezhetnek ilyenek. Hogy az eleve problémákkal küzdő nőknél okozott-e problémát, azt nem tudom, ilyen jellegű hazai kutatás nincs még. Egy biztos: ha az én lányom terhes lenne, mindenképpen kérném, hogy oltassa be magát.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balogh Zoltán)



 

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.