Dózsa Lászlóval emlékezik az új SZFE '56-ra

Öt éve kerültek ki azok a félháznyi plakátok,amiken egy fiú volt, akit Dózsa Lászlóként neveztek meg.

2021. október 21., 19:38

Szerző:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) október 22-én Bodrogi Gyulával és Dózsa Lászlóval tart ünnepi beszélgetést az 1956-os forradalommal kapcsolatos emlékeikről – írja a Telex.

Dózsa szerepeltetése azért különösen érdekes, mert korábban pont az ’56-os forradalomban vállalt állítólagos szerepével kapcsolatban tört ki botrány. 2016-ban egy 1956-os óriásplakáton a Schmidt Mária vezette közalapítvány Dózsa László nevét írta egy fotó alá, amelyen egy sapkás gyerek áll fegyverrel a vállán. A színművész azt is többször elmesélte, hogy állítása szerint a forradalom idején kivégezték, de nem halt meg, egy tömegsírba került, ahol azonban később észrevették, hogy még életben van.

Az óriásplakát megjelenése után jelentkeztek egy 2000-ben elhunyt férfi rokonai, hogy a képen az ő hozzátartozójuk, Pruck Pál szerepel, Schmidt azonban ezt történészek egyértelmű állásfoglalása ellenére sem fogadta el, politikai támadásról beszélt, és végül 2018-ban a bíróságnak kellett kimondania, hogy nem Dózsa, hanem Pruck látható a képen. Dózsa a képet 2007-ben az életrajzi könyvében is szerepeltette, a tévedéséről pedig tavaly azt mondta, hogy szerinte azzal őt és a forradalmat akarják lejáratni.

 

(kiemelt kép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere átadja a Magyarország Kiváló Művésze díjat Dózsa László színművésznek. MTI/Mohai Balázs)

17:27

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

13:39

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.