Dózsa Lászlóval emlékezik az új SZFE '56-ra

Öt éve kerültek ki azok a félháznyi plakátok,amiken egy fiú volt, akit Dózsa Lászlóként neveztek meg.

2021. október 21., 19:38

Szerző:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) október 22-én Bodrogi Gyulával és Dózsa Lászlóval tart ünnepi beszélgetést az 1956-os forradalommal kapcsolatos emlékeikről – írja a Telex.

Dózsa szerepeltetése azért különösen érdekes, mert korábban pont az ’56-os forradalomban vállalt állítólagos szerepével kapcsolatban tört ki botrány. 2016-ban egy 1956-os óriásplakáton a Schmidt Mária vezette közalapítvány Dózsa László nevét írta egy fotó alá, amelyen egy sapkás gyerek áll fegyverrel a vállán. A színművész azt is többször elmesélte, hogy állítása szerint a forradalom idején kivégezték, de nem halt meg, egy tömegsírba került, ahol azonban később észrevették, hogy még életben van.

Az óriásplakát megjelenése után jelentkeztek egy 2000-ben elhunyt férfi rokonai, hogy a képen az ő hozzátartozójuk, Pruck Pál szerepel, Schmidt azonban ezt történészek egyértelmű állásfoglalása ellenére sem fogadta el, politikai támadásról beszélt, és végül 2018-ban a bíróságnak kellett kimondania, hogy nem Dózsa, hanem Pruck látható a képen. Dózsa a képet 2007-ben az életrajzi könyvében is szerepeltette, a tévedéséről pedig tavaly azt mondta, hogy szerinte azzal őt és a forradalmat akarják lejáratni.

 

(kiemelt kép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere átadja a Magyarország Kiváló Művésze díjat Dózsa László színművésznek. MTI/Mohai Balázs)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.