Szigorít a kormány: bezárnak az iskolák, óvodák és a nem létfontosságú üzletek is

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért van szükség a szigorításokra, hogy március végén megkezdődhessen a nyitás.

2021. március 4., 11:11

Szerző:

A csütörtöki kormányülés után - valamint napra pontosan egy évvel azután, hogy a koronavírus megjelent Magyarországon - újabb járványügyi szigorításokat jelentett be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely elmondta, a napi adatok alapján a járvány felfutása figyelhető meg - a terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta az egyik legmagasabb Európában. 

A kormánynak az operatív törzs és a tudósok is szigorú zárlatot javasoltak, aminek hatására úgy határoztak, hogy az óvodákat és iskolákat április 7-ig bezárják. Az online oktatás kereteiről az oktatási államtitkárság fog pontos tervet kidolgozni.

Gulyás Gergely elmondta, március 8-tól március 22-ig az üzleteket is bezárják, ez alól kivételt képeznek majd az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. Hozzátette: ebben az időszakban minden szolgáltatás szünetelni fog, kivéve az orvosi magánellátás.

A konditermek is bezárnak további két hétre, a parkokat és az arborétumokat azonban továbbra is nyitva tartják. A maszkhasználat szabad téren mindenhol kötelező. A határátlépést szigorítani fogják, erről pontos információkat azonban még nem árultak el. A szállodákra és vendéglátóiparra kiszabott támogatást minden olyan területre kiterjesztik, aminek most be kell zárnia.

KormĂĄnyinfĂł
 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. október 8-án. Fotó: MTI | Kovács Tamás

 

 

A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében. A már létező, a szállodákra és a vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményt kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárniuk, a korlátozások időtartamára, március 8-tól március 22-ig.

A harmadik hullámban az az új, hogy rendelkezésre áll a vakcina és jól halad az oltás - mondta, úgy folytatva: biztosan állíthatják, hogy Magyarország jelenleg a harmadik Európában, de jövő héten már a legátoltottabb ország lesz az EU-ban. A miniszter szerint ez a tempó sem elég gyors ahhoz, hogy a vírus, különösen a vírusmutánsok terjedését megakadályozza. 

Gulyás Gergely kiemelte: hosszú idő óta élünk olyan körülmények között, amelyeket nem szoktunk meg, sőt korábban nem is gondoltunk rá. Remélhetőleg már a járvány utolsó szakaszában vagyunk, és elérhető az oltottság olyan mértéke néhány héten-hónapon belül, amely után lehetőség lesz a nyitásra - fogalmazott. Hozzátette: a nyitás március 22-én megkezdődik, valószínűleg ütemezetten.

Az elmúlt napokban Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Müller Cecília országos tiszti főorvos is arról számolt be, hogy a harmadik hullám sokkal súlyosabb hazánkban, mint a második volt, ezért a kormány szigorításokat rendelhet el.

A csütörtöki napi adatok alátámasztják a harmadik hullám súlyosbodását, egy nap alatt 6278 az új fertőzöttet találtak, elhunyt 152 beteg. 6 554 koronavírusos beteget ápolnak jelenleg kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen. 

 

A Kormányinfó rendhagyó módon a Karmelita kolostorból jelentkezett be, mert a tájékoztató alatt is folyt a kabinet ülése. További döntésekről Orbán Viktor kormányfő számol majd be pénteken reggel az állami rádióban.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)