Tüntetés lesz a Pegasus-botrány miatt

Hétfő este hattól várják azokat, akik ki akarnak állni a demokrácia mellett.

2021. július 25., 13:00

Szerző:

Tüntetést szervez a Momentum hétfőre. A találkozó este hat órakor lesz a Terror Házánál. A párt szerint a Fidesz már mindent tudni akar az emberek magánéletéről, véleményük szerint ezt igazolja az egy héttel ezelőtt kirobbant Pagasus-ügy. A demonstráció célja, hogy megmutassák kiállnak a szabad Magyarország és a demokrácia mellett. 

„A feladatunk most az, hogy mindenkivel megértessük: nem normális, hogy a Fidesz tudja, mikor, mit ebédeltél, kivel, miről beszélgettél, keresgélheti a magánéleted legrejtettebb zugaiban, mivel zsarolhat meg” – írja a Facebookon Donáth Anna, a Momentum politikusa a hétfőn szerveződő tüntetéssel kapcsolatban.

„Ez a történet a rendszerváltás utáni magyar politika legsötétebb fejezete, hiszen az újságírók, ellenzéki politikusok, üzletemberek, aktivisták lehallgatása a legkeményebb pártállami időket idézi. A Fidesz gyakorlatilag ugyanúgy viselkedik, mint a szocializmus idején a pártállam” – írták az esemény Facebook-oldalán.

Donáth Anna szerint ha most nem történik valami, a Pegasusból gyártanak frissebb verziót, amit nehezebb lesz majd felfedezni. „Aztán retteghetnek az újságírók, mikor tesznek olyat, ami kiváltja a kormány haragját, mikor hallgattatják el a forrásaikat, mikor döntenek úgy, hogy inkább zsarolnak, minthogy egy, kormány ordas hazugságait vagy lopásait leleplező cikk megjelenjen" – tette hozzá. 

A politikus úgy véli, ma Magyarországon úgy kell valakinek dolgoznia, beszélgetnie a barátaival vagy éppen csak simán kikapcsolódnia, hogy tudja: lehet, sőt, sokaknál biztos, a Fidesz éppen figyel. „Ez nem lehet így tovább. Nem hagyhatjuk, hogy azzá váljon, nem élhetünk olyan országban Európa közepén, ahol vacsorákat figyelnek meg, ahol diákokat hallgatnak le, ahol a több mint tíz éve kormányzó párt természetesnek veszi, hogy lehallgathat ellenzéki politikusokat” – fogalmazott Donáth Anna.

A Momentum Mozgalom Európai Parlamenti képviselője szerint Azerbajdzsánban ugyanezzel a kémprogrammal megfigyeltek egy újságírót, aztán feltették a meztelen képeit a netre. Mexikóban ugyanezzel a kémprogrammal megfigyeltek egy újságírót – akit aztán megöltek. „Ide tartunk, rohamléptekkel. Mert ahol bárki lehallgatható, ott végül bármit meg lehet tenni. Nem hagyhatjuk” – írták. 

A tüntetés hétfő este hat órakor kezdődik a Terror Háza Múzeumnál, 18 óra 30 perctől vonulás a Lendvay utcába, majd utána beszédek lesznek a Fidesz székház előtt. A felszólalók listáját még nem közölték.

(Kiemelt kép: Donáth Anna Facebook-oldala)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.