Így értékelte a jövőt a Momentum

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.

2023. február 4., 16:23

Szerző:

Donáth Anna jövőértékelő beszédét megelőzte a párt plakátkampánya. Az első plakátokon egy sziluett mellett szerepelt az a kérdés, hogy Ki vezethet új útra minket?, a második szakaszban pedig Donáth Anna került a plakátokraVezessük új útra Magyarországot! felirat kíséretében.

Gelencsér Ferenc: az a küldetésük, hogy megmentsék Magyarországot

Az első felszólaló Gelencsér Ferenc volt, aki felidézte, hogy idén hat éve, hogy elindották az olimpiarendezéssel szembeni kapmányukat, amellyel  megmentték „hazánkat a biztos anyagi csődtől”, ezután párttá alakultak. A Momentum elnöke elmondta, hogy ma Magyarország egy pártállam, amit egy állampárt irányít, akire mindenki veszélyt jelent, akit nem tud irányítani. Az elnök szerint Momentum a társadalom azon részének lendülete, akinek elege van a regnáló rendszerből. A rendszerváltás elitje elárulta saját küldetését. „A mi felelősségünk, küzdeni tovább. Ha mi nem küzdünk egy olyan országért, ami nem egy összeszerelő üzem, akkor senki sem fog. ... Ez a mi nemzedékünk küldetése, megmenteni Magyarországot."

Gelencsér szerint ők nem részei a rendszernek, nem a politikai életből jönnek és nem is kényszerük politizálni, nincsenek közös cégeik azokkal, akik tönkretették az országot, valódi változást akarnak.

Kerpel-Fronius Gábor: Magyarország olyan politikust érdemel, aki a polgárokat felnőttnek nézi


Kerpel-Fronius Gábor úgy fogalmazott, Donáth Anna az a politikus, akit Magyarország megérdemel. Olyan politikust érdemel az ország, aki a polgárokat felnőttnek nézi. A problémákat nem elhazudni, hanem megoldani akarja. Akit a hazája szeretete vezet, nem a politikai ellenfeleinek gyűlölete.

Soproni: akkor is ki kell mondani az igazságot, ha azt a mások azt kellemetlennek tartanák

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere felidézte, hogy egy sötét pincéből indult a Momentum, akkoriban hozták meg azt a döntést is, hogy milyen értékalapokra helyezik a mozgalmat. Ezek az értékek a szolidaritás, a nemzeti büszkeség és a teljesítményelvűség. Már akkor megfogalmazták azt az alapelvet, hogy őszintén beszélnek, és kimondják az igazságot akkor is, amikor mások azt kellemetlennek tartanák.

Soproni szerint a Momentum olyan országot álmodott, amelynek politikai vezetése nem a House of Cards vezetőit tekinti példának, hanem inkább Az elnök embereit követi, és nem régi Nokián próbálják beállítani csengőhangnak a Piros lett a paradicsom, nem sárga című nótát, hanem egy okostelefonos kalóriaszámlálóval mutatnak példát.

Donáth Anna őszinteséget ígér

Donáth Anna azzal kezdte jövőértékelő beszédét, hogy az elmúlt hónapok a ksifia világra hozataláról és az anyaság megélésről szóltak, ugyanakkor:

„Itt állok, mert másként nem tehetek. Nem hiszek a véletlenekben. Van olyan, hogy szembejön a valóság, és nem tudod, de nem is akarod kikerülni. Valahányszor a kisfiam szemébe nézek, az jut eszembe, hogy ő is itt fog felnőni, Magyarországon. Az jut eszembe, hogy milyen jövő vár rá” – fejezte ki a szorongását.  Azt a szorongást, ami az éprilis 3-i választási veszteség óta egyre gyakrabban felkavarja. Nem tartja kizártnak, hogy később ezt az évtizedet a szorongás évtizedének fogják nevezni. 

„Mi dolgunk, hogy megállítsuk azt az ámokfutást, amit ma politikának nevezünk” – hangsúlyozta a Momentum célját Donáth Anna, aki szerint egyre kilátástalanabb a jövő, és a megelőző politikai elit legnagyobb hibája, nem vitte végbe a rendszerváltást. „Le kell szállnunk a régi ellenzéki vonatról, magunk mögött kell hagynunk azokat a berögzült mintákat, amelyek újra és újra kétharmadhoz vezetnek. Szemfényvesztők hazugsággal etetnek minket, a beidegződésekkel és manírokkal az ellenzék is csak a probléma része marad”. Donáth Anna szerint igazsággal és őszinteséggel visszaszerezhetik a hitelességüket és a szavazókat, nem holnap, nem rövidtávon, „de a maratont így lehet megnyerni”.

„Ki kell mondanunk, hogy azzal amit az ellenzék 2010 óta csinál, nem hogy nem fogjuk leváltani a Fideszt, hanem be sem tudjuk fejezni a rendszerváltást, és a végén mi magunk sem tudunk kitörni az Orbán-rendszer logikájából” – folytatta az EP késpviselő, aki úgy látja, a politikában nincs messiás. Abban a politikában, amiben ő hisz, „munka van, őszinteség van, az önjelölt megváltók castingja helyett dolgozni kell”. Ő nem ígér csodát, és arra figyelmezteti a hallgatóságot is, hogy ne higgyenek annak, aki gyors sikert, csodát ígér. „Aki a magyar kormány idő előtti leváltását ígérgeti, az hazudik. Reggel, éjjel, meg este.”

Donáth Anna elkerülhetetlennek tartja a rendszer bukását, „ennek a rendszernek is vége lesz, ahogy a Horthy-korszaknak, a Rákosi-korszaknak, és a Kádár-korszaknak is, méghozzá azért, mert „hazugságokra épül, hazugság az unortodox gazdasági csoda, a rezsicsökkentés, a nemzeti tőkésosztály építése, az árstop, a demográfiai fordulat, az ország megvédése, a nyugat hanyatlása. Ez a korszak ott lesz a történelemkönyvekben, mint a hazugság rendszere. A rendszernek nincsenek erkölcsi és gazdasági alapjai sem”, de ahogy 1988-ban, úgy most sem tudják megmondani, hogy mikor lesz vége.

Ezt követően megjelölte a legfontosabb feladatot: el kell kezdeni foglalkozni azzal, hogy milyen jövőt akarnak Magyarországnak holnap és holnapután. Válaszokat kell adni a Magyarország előtt álló legfontosabb kihívásokra. „Ki kell lépnünk abból, hogy a jövő kérdéseivel majd akkor foglalkozunk, ha kormányra kerültünk. A jövő kérdéseivel most kell foglalkoznunk. Ha kormányra kerültünk, akkor már az ezekre adott válaszokat kell megvalósítanunk."

Donáth Anna a Magyarország előtt álló 3 legfontosabb kihívásnak az emberközpontú gazdasági modell kialakítását, az esélyteremtő oktatás felépítését és a klímaváltozás elleni harcot jelölte meg.

„Nem ígérek könnyű megfejtéseket. Nem ígérek gyors győzelmeket. De egyet ígérek. Én őszinte leszek hozzátok. Akkor is, ha ez nem szerez mindig örömet, sem népszerűséget" – fogalmazott. 

(Kiemelt képünk: Donáth Anna. Forrás: Facebook)

 

 

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Rómában lerótta kegyeletét Karl-Joseph Rauber bíboros-érsek, egykori budapesti apostoli nuncius ravatalánál – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Futóversenyt rendeznek vasárnap a Várkert Bazár, a Szent Gellért rakpart és a Szabadság híd környékén, emiatt korlátozásokra kell készülni a térségben, ezért a közösségi közlekedésben változások lesznek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.