Donáth Anna: a Momentum nem lesz a DK KDNP-je

A Momentum politikusa újabb érveket sorolt fel amellett, hogy miért nem értenek egyet a Demokratikus Koalíció módszereivel, ennek ellenére a jövő évi választásokon közös ellenzéki jelöltekben gondolkodik a Momentum.

2023. november 6., 10:43

Szerző:

Donáth Anna október elején keményen nekiment a Jobbiknak, majd egy online publicisztikában kifejtette: Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és a Demokratikus Koalíció a hazugság kultúráját képviseli, ők a valódi gátjai a kormányváltásnak. Ezúttal pedig a Telexnek adott interjút a Momentum politikusa, amelyben most sem rejtette véka alá a véleményét.

Donáth Anna némileg ellentmondásosan fogalmazva azt mondja, a fentebb írt negatív kritika ellenére a jövő nyári önkormányzati választásokon hajlandó lenne a Momentum együttműködni akár a DK-val is. Bár úgy fogalmaz: „egy új politikai szövetséget építenének, amely nem a többi párt ledarálásáról és kivéreztetéséről szólna”.

Arra a kérdésre, hogy előfordult-e már olyan, hogy egy momentumos hazudott, és ennek lett-e következménye, Donáth Anna azt mondta, „a szervezetünk immunrendszere van annyira erős, hogy mindig kivetette magából azokat az embereket, akik az igazság kultúrájával nem tudtak azonosulni”. Konkrét nevet azonban nem mondott.

Az ellenzéki politikus szerint „lehet bárhogy keretezni, de nagyon egyszerű az üzenet: addig nem lesz kormányváltás, amíg a jelenlegi politikai kultúrán nem változtatunk”. Az interjúban kifejti azt is, hogy az előválasztástól sem zárkóznak el: „egyetlenegy körzet, kerület vagy település sem fog a Momentumon múlni, mindenhol közös ellenzéki jelölt lesz. Rengeteg eszközünk van arra, hogy a vitás kérdéseket feloldjuk, ilyen például az előválasztás. Döntsenek a választók, ha valahol a pártok nem tudnak egymással megállapodni! Mi készek vagyunk bárhol előválasztást tartani, ahol az célszerű és indokolt. Zuglóban például nem lehetett tárgyalóasztalnál feloldani a vitákat.”

A politikus kitért arra is, hogy egyik ellenzéki párt sem tudta érdemben növelni a támogatottságát az elmúlt egy évben, a Demokratikus Koalíció sem. „Engem az a tendencia forrázott le, hogy egyikünk se lépett előre egy tapodtat sem. Az viszont látszik a számokból, hogy az ellenzéki szövetségben két párt mögött van valós társadalmi támogatottság: a Momentum és a DK mögött” – mondta.

Donáth Anna szerint „eddig bárkivel is lépett szövetségre a DK – legyen az a Jobbik, az MSZP, vagy az LMP –, elkezdték ledarálni őket. Elveszik a szavazóikat, vagy a saját KDNP-jükké silányítják őket.”

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudja elérni a Momentum, hogy ne legyen a DK KDNP-je a politikus úgy válaszolt: előbb fogja a Momentum felszámolni magát, mint hogy bejelentkezzen az ellenzéki túlélő szerepére, és Gyurcsány Ferenctől kérjen engedélyt a létezésére. Politikai pártként addig van értelme a Momentumnak, ameddig vannak választói.”

(Kép forrása: Donáth Anna / Facebook)